Keplerio teleskopu galima aptikti daugybę į Žemę panašių planetų  (7)

Kosminio Keplerio teleskopo bandymų metu mokslininkams apvyko aptikti egzoplanetos atmosferą. Toks teleskopo jautrumas nustebino specialistus ir suteikė vilčių,jog šiuo teleskopu bus galima aptikti į Žemę panašių egzoplanetų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Analizuodami per pirmąsias 10 bandymų režimu veikusio teleskopo padarytas nuotraukas, astronomai pastebėjo aplink HAT-P-7 žvaigždę skriejančios egzoplanetos atmosferą.

HAT-P-7 yra už maždaug 1000 šviesmečių nuo Žemės. Tai, kad aplink ją sukasi „karštųjų Jupiterių“ tipo egzoplaneta, buvo jau anksčiau žinoma iš antžeminių teleskopų stebėjimų. Buvo nustatyta, kad HAT-P-7b pavadinta egzoplaneta yra 26 kartus arčiau savo žvaigždės, nei Žemė, ir kad ji tokia įkaitusi, kad pati švyti.

Tačiau Keplerio teleskopas astronomams leido gerokai patikslinti duomenis apie šią egzoplanetą ir jos orbitą. Šio kosminio teleskopo jautrumas nustebino mokslininkus – lyginant antžeminių ir Keplerio teleskopo stebėjimų duomenis (iliustracijoje), matyti, kad kosminio teleskopo gautuose matavimų duomenyse praktiškai nėra jokių trukdžių, sakoma NASA pranešime.

Keplerio teleskopui pavyko užfiksuoti egzoplanetą ne tik priešais žvaigždės diską, bet ir užlendant už jo. Tai padėjo astronomams nustatyti, kad HAT-P-7b turi atmosferą, į žvaigždę atsuktoje pusėje pasiekiančią 2376 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą. Naktinėje planetos pusėje atmosfera kur kas vėsesnė. Be to, Keplerio stebėjimų duomenys padėjo nustatyti, kad egzoplaneta aplink savo žvaigždę skrieja apvalia orbita, teigiama pranešime. Tokie rezultatai rodo, jog „Kepler“ teleskopas gali aptikti mažesnes planetas. „Mes manome, jog teleskopas aptiks daugybę Žemės tipo planetų“, – spaudos konferencijoje pasakė astrobiologas Alanas Bossas iš Vašingtono Carnegie instituto. Tikimasi, jog šis galingas teleskopas padės mokslininkams nustatyti, ar Žemės tipo planetų paviršiuje yra vandens ar deguonies.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: