Gyvūnijos išnykimą sąlygoja genetika  (0)

Mokslininkai nustatė, kad išnykti linkusios ne atskiros gyvosios gamtos rūšys, o ištisos giminingos grupės. Tokią išvadą padarė žurnale "Science" publikuoto straipsnio autoriai. Trumpas JAV mokslininkų darbo aprašas pateikiamas portale "ScienceNOW".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėtojai analizavo dvigeldžių jūros moliuskų, egzistuojančių šiuo metu, liekanų duomenų bazę. Dvigeldžiams moliuskams priskiriami, pavyzdžiui, austrės, midijos, šukutės. Gana didelės šių moliuskų kriauklės gali išlikti milijonus metų. Iš viso į duomenų bazę mokslininkai įtraukė 1678 dvigeldžių moliuskų, gyvenusių Žemėje pastaruosius 200 milijonų metų, tipus.

Mokslininkai nustatė, kad per masinio išmirimo periodus, kurių mūsų planetos istorijoje pasitaikė keletą kartų, išnykdavo ne atskiros rūšys, bet ištisos giminingos grupės. Autoriai padarė išvadą, kad kai kurios gyvūnų grupės yra mažiau atsparios ir blogiau išgyvena "sunkius laikus". Kreidos periodo metu jūros dvigeldžių moliuskų išmirimo atvejis iš populiacijos visiškai išbraukė tris šeimas ir palietė dar dvi. Tuo tarpu kitos šeimos beveik nenukentėjo.

Autoriai pabrėžia, kad tyrimo rezultatai bus labai naudingi ekologams, siekiantiems išsaugoti nykstančias rūšis. Nustatytas dėsningumas rodo, kad reikėtų stengtis išsaugoti ne atskiras rūšis, bet ištisas šeimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)