2011 metais Žemėje gyvens septyni milijardai žmonių  (22)

Gyventojų skaičius Žemėje 2011 metais pasieks 7 mlrd. ir tik nedidelė dalis šio pagausėjimo įvyks išsivysčiusiose šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per artimiausius 40 metų 97 proc. gyventojų skaičiaus didėjimo teks Azijai, Afrikai, Lotynų Amerikai ir Karibams, 2009 metų atsakaitoje skelbia Gyventojų duomenų biuras (Population Reference Bureau).

„Dauguma iš šiandienos 1,2 mlrd. jaunimo – beveik 90 proc. – yra iš besivystančių šalių“, – sako Carlas Haubas, ataskaitos bendraautoris, kurį cituoja CNN. Aštuoni iš dešimties šių jaunuolių gyvena Afrikoje ir Azijoje.

„Per kelis kitus dešimtmečius šie jauni žmonės greičiausiai išlaikys dabartinę tendenciją judėti iš kaimiškų regionų į miestus, kur ieškos išsilavinimo ar kitų apmokymo galimybių, pelningo darbo ir tinkamos sveikatos priežiūros“, – aiškino C. Haubas, tokį procesą pavadindamas vienu svarbiausių ateities socialinių klausimų.

Išsivysčiusiame pasaulyje daugiausia augimo teks JAV ir Kanadai – pusiau dėl imigracijos, pusiau dėl natūralaus gyventojų skaičiaus augimo.

Tuo metu afrikiečių pagausėjimą lems tai, kad dielė dalis gyventojų yra jauni, ir dideli gimstamumo rodikliai – Afrikoje moterys per gyvenimą dažnai pagimdo šešis ar septynis vaikus, pastebima raporte. JAV šis skaičius yra maždaug 2, Kanadoje – 1,5.

Didžiulis pokyčių kontrastas gali būti matomas palyginus Ugandą ir Kanadą, kur šiuo metu yra atitinkamai 34 mln. ir 31 mln. gyventojų. Prognozuojama, jog iki 2050 metų kanadiečių pagausės iki 42 mln., o Ugandos gyventojų beveik patrigubės iki 96 mln.

„Net daugelyje šalių mažėjant gimstamumo rodikliams, pasaulio gyventojų daugėja sparčiai“, – pastebi ataskaitą paskelbusio biuro prezidentas Billas Butzas. „Panašu, kad didėjimui nuo 6 mlrd iki 7 mlrd. reikės 12 metų, kaip ir padidėjimui nuo 5 mlrd. iki 6 mlrd. Abu rodikliai yra beprecedenčiai pasaulio istorijoje“, – pridūrė jis.

Manoma, kad 2050 metais didžiausia pasaulio tauta su 1,7 mlrd. narių bus Indija, kuri pralenks dabar daugiausia gyventojų turinčią Kiniją – ši, manoma, pasieks 1,4 mlrd. rodiklį.

Gyventojų skaičius JAV, manoma, pasieks 439 mln. ir ji užims trečiąją vietą.

Primename, kad Lietuvoje 12 metų mažėjęs gimstamumas nuo 2003 metų stabilizavosi ir pastaruosius ketverius metus didėjo.

Tačiau gyventojų mirtingumas pastaruosius metus taip pat didėja, gyventojų mažėja ir jie sensta.

Europos statistikų nuomone, iki 2060 metų lietuvių tebus kiek daugiau nei 2,4 mln.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)

Susijusios žymos: