Astronomai nufotografavo „žvaigždžių“ katilą  (1)

Europos pietinės observatorijos (ESO) astronomai pirmą kartą gavo didelės skiriamosios gebos "žvaigždžių katilo" kodiniu pavadinimu RCW 38 nuotraukas. Tai - žvaigždžių sankaupa, kurioje naujai atsiradę šviesuliai naikina beatsirandančias žvaigždes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvaigždžių sankaupa RCW 38 yra Burės žvaigždyne, nuo Žemės nutolusiame maždaug per 5500 šviesmečių. Daugumą žvaigždžių sankaupų supa dulkių, likusių po jų gimimo, debesys. Norėdami gauti didelės skvarbos nuotraukas mokslininkai naudojo adaptyvinę optiką, kuri kompensuoja atmosferos sąlygotus iškraipymus, kuri buvo pritvirtinta prie teleskopo VLT esančio Čilėje. Mokslininkų teigimu, sąlygos sankaupoje sudėtingos. Mat žvaigždės formuojasi iš gana šalto dujų, slegiamų savo pačių gravitacinės jėgos, debesio. Be to, sankaupos masė centre turi pasiekti tam tikrą kritinį dydį, kad viduje prasidėtų termobranduolinės reakcijos. Jaunų žvaigždžių spinduliavimas išsklaido ir šildo dujas, nutraukdamos naujų žvaigždžių gimimą. Mokslininkai taip pat detaliau ištyrinėjo vieną sankaupos šviesulį - žvaigždę IRS2. Naujos nuotraukos padėjo nustatyti, kad ši žvaigždė yra tarsi dvinarė sistema. Pora didelių šviesulių sukasi apie bendrą masės centrą, nutolusios per 500 astronominių vienetų viena nuo kitos.

Astronomai taip pat sukūrė video įrašą, kuriam panaudojo gautas nuotraukas. Visai neseniai, naudodami kitos žvaigždžių sankaupos - Cepheus B nuotraukas, mokslininkai atrado naują žvaigždžių gimimo mechanizmą. Paaiškėjo, kad gretimų didelių žvaigdžių spinduliavimas gali ne tik trukdyti, bet ir padėti šviesulių susidarymui, sukurdamos dulkių ir dujų debesyje smūginę bangą, padedančią formuotis vos gimusioms žvaigždėms.

Didelės rezoliucijos nuotraukas galite pamatyti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)