Psichologė J. Sondaitė : pirmosios rudens savaitės – kritinis metas  (2)

Psichologė Jolanta Sondaitė pataria neskubėti apsikrauti darbais, prisitaikyti prie pasikeitusio gyvenimo ritmo. Anot jos, rudeninės depresijos žmogus gali išvengti prisiderindamas prie gamtos ritmo, daugiau dėmesio skirdamas gilinimuisi į save.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Psichologė taip pat ragina nepasiduoti niūrioms nuotaikoms, neįsikibti į praėjusios vasaros prisiminimus.

Ar savo aplinkoje pastebite, kad žmonės šiomis dienomis irzlesni, labiau nepatenkinti vieni kitu, suirzę, juos slegia prasidėjęs ruduo, rūpesčiai? Ar taip tik mums patiems atrodo?

Iš tikrųjų aprašoma, analizuojama, kad pirmosios dienos, pirmosios dvi savaitės po vasaros atostogų žmogui yra sunkus adaptacinis laikotarpis, nes labai smarkiai keičiasi gyvenimo būdas, ritmas.

Jei žmogus vasarą galėjo daug laiko leisti gamtoje, grįžus į miestą tenka adaptuotis prie visai kitokio miesto, gerokai labiau įtempto gyvenimo ritmo. Tai visiškai natūralus dalykas. Pastebima, kad pirmosios dvi savaitės po atostogų yra kritinės, kai gali būti konfliktų, iškrovų, žmonės susipyksta, dirba neefektyviai.

Tačiau jei atostogos baigiasi kur kas anksčiau ir rugpjūtį žmogus dirba, ar jam rugsėjo 1-oji yra toks lūžis? Rudenį į miestus suvažiuoja daugybė žmonių, prasideda transporto kamščiai, prasideda nauji mokslo metai, o daugeliui tai kelia rūpesčių. O ar tai veikia seniai po atostogų sugrįžusius žmones?

Su rugsėju bendras intensyvumas padidėja visiems. Kurie su tuo susiję tiesiogiai tai pajaučia ryškiau. Kiti tą jaučia netiesiogiai, nes daugiau žmonių, daugiau judėjimo, daugiau irzlumo, trinties, nepasitenkinimo.

Pirmosios dvi rugsėjo savaitės yra tas laikotarpis, kai reikėtų būti atidesniems, nereikėtų planuoti pernelyg daug veiklų, apsikrauti. Ką galima atidėti – atidėti, nepulti daryti visko iš karto, leisti sau po truputį, ramiai prisitaikyti prie naujo, pakitusio ritmo.

Gal tai geras metas žmonėms, neprivalantiems ruošti vaikų mokyklai, paatostogauti?

Kai kurie žmonės tą daro ir mėgsta. Tai gera strategija, jei žmonės gali taip planuoti. Žinau, kad kiti tikrai mėgsta sau taip prasitęsti vasarą ir sugrįžti tuomet, kai jau yra kitoks ritmas.

Kiek rudeninė depresija priklauso nuo pačio žmogaus charakterio?

Tai labai priklauso nuo žmogaus ir nereiškia, kad visi labai stipriai tai išgyvena. Žmogus gali kaip tik džiaugtis tuo, ką suteikia šito sezono privalumai, jei tik jis sugeba neįsikibti į praėjusius dalykus, o džiaugtis tuo, kas ateina, džiaugtis kaita. Tuomet jis lengviau, greičiau prisiderina.

Jei rudeniu žmonės džiaugiasi, tai dauguma bodisi ilgėjančių, tamsių vakarų. Kaip susigyventi su tuo?

Tai vadinamoji sezoninė depresija, kuomet žmogus reaguoja į saulės šviesos trūkumą. Jos mažėjant, reaguoja organizmas, išsiskiriantis mažiau cheminių medžiagų, susijusių su gera nuotaika. Tačiau ir tai galima reguliuoti savo nusiteikimu.

Šviesa suteikia natūralų aktyvumą, skatina būti gamtoje, bendrauti, kažką daryti. Kai šviesos mažėja, žmogus gali susiderinti su gamta. Šis laikotarpis palankesnis įsiklausymui į save, į savo vidinį pasaulį. Jei žmonės tai išnaudoja, jie nejaus jokios depresijos, jie susiderins su gamtos ritmais.

Vis kalbame apie rudenį, apie tamsųjį metą. Tačiau šis ruduo ypatingas ir tuo, kad valstybėje ne patys geriausi laikai, sunkmetis. Visi tai nuolat pabrėžia. Su finansiniais sunkumais susiduriančius žmones gali ištikti depresija. Ką galima patarti jiems?

Bet kokie sunkumai yra iššūkis, kuris gali skatinti ir augimą. Tai sudėtinga situacija, tačiau tai gali paskatinti žmogų mobilizuotis, atrasti naujus, kūrybiškus sprendimus. Aišku, vieną tokia padėtis gali ir palaužti, tačiau kitą gali priversti atrasti naujų galimybių, išeičių, kaip išsisukti iš sudėtingos situacijos, priversti padaryti tokius dalykus, kuriuos šiaip ramybės stabilioje situacijoje nepadarytų. Sunkumai gali padėti atskleisti vidinius neišnaudotus rezervus, tad požiūris į juos turėtų būti pozityvesnis.

Parengta pagal Lietuvos radijo laidą „Ryto garsai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Henrikas Šimkauskas
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (2)