Nafta iš „bambalių“ – pramoniniu mastu (Video)  (8)

JAV pradėjo veikti pirmasis plastikines atliekas į sintetinius naftos produktus perdirbantis pramoninis įrenginys „Envion Oil Generator (EOG)“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak bendrovės „Envion“ atstovų, vienas toks generatorius per metus į lengvąsias ir vidutiniąsias naftos frakcijas gali perdirbti iki 10 000 tonų plastikinių atliekų, kurioms pagaminti buvo naudojama žalia nafta. Iš gautų naftos produktų galima gaminti degalus ar naujas plastmases. Pirmasis veikiantis EOG įrenginys buvo pademonstruotas JAV Merilendo valstijos Montgomerio apygardos kietųjų atliekų skirstymo stotyje. Generatorius, įrengtas mobilioje 14 x 4 metrų dydžio platformoje, gali į naftos produktus perdirbti praktiškai visų tipų (PET, HDPE, LDPE, PVC, PP, PS, GPPS, EPS, HIPS, PA ir kt. ) plastikines atliekas.

Angliavandeniliai iš susmulkintų plastikinių medžiagų reaktoriuje ekstrahuojami žemos temperatūros sąlygomis vakuume. Proceso metu nenaudojami jokie katalizatoriai. Pasak gamintojų, naftos produktais paverčiama maždaug 62 proc. į generatorių patenkančios plastikinių atliekų masės. Tokiu būdu gaminamos sintetinės naftos kaina siekia mažiau nei 10 JAV dolerių už barelį. Iš jos, kaip ir žalios naftos, galima gaminti komercinės paskirties degalus ar naujas plastmases.

Plastiko atliekų perdirbimo proceso metu susidaro trys pagrindiniai šalutiniai produktai – deguonis, anglies dvideginis ir pelenai. Pasak „Envion“ atstovų, susidarančio CO2 emisijos yra „minimalios“ ir atitinka visus JAV aplinkos apsaugos agentūros (EPA) reikalavimus.

Plastikinės atliekos laikomos viena didžiausių aplinkosaugos problemų. Visame pasaulyje per metus pagaminama apie 260 mln. tonų plastikinių medžiagų, o perdirbama tik labai maža tokių atliekų dalis. Pavyzdžiui, JAV perdirbama tik mažiau nei 4 proc. (2 mln. tonų) plastikinių atliekų. Likusi jų dalis – apie 46 mln. tonų – užkasama žemėje arba patenka į vandenyną, toliau formuodama vis didėjantį plastikinių atliekų sąvartyną Ramiajame vandenyne, kuriame jau susikaupė apie 100 mln. neskęstančių atliekų.

„Envion Oil Generator“ iš vienos tonos plastikinių atliekų pagamina nuo 3 iki 5 barelių itin švarių naftos produktų, iš kurių pašalinta iki 99 proc. nuosėdų. Įrenginio našumas, pasak „Envion“ atstovų – daugiau nei 1 mln. galonų naftos produktų per metus. Prireikus padidinti perdirbimo apimtis, naujų įrenginių pirkti nereikia – pakanka prie jų prijungti papildomus reaktorius.

„Envion“ tvirtina, kad ši 15 metų kurta „revoliucinė“ technologija suteikia galimybę perdirbti nuo 60 iki 80 proc. kasmet JAV susidarančių plastikinių atliekų. Pasak bendrovės atstovų, EOG įrenginiai jau yra parengti plataus masto naudojimui, tačiau vien plastikinėmis atliekomis apsiriboti neketinama: įmonės specialistai ieško būdų, kaip būtų galima perdirbti ir kitus iš naftos gaminamus produktus, tarp jų ir automobilių padangas.

Šiame vaizdo siužete galite pamatyti, kaip „Envion Oil Generator“ plastikines atliekas paverčia naftos produktais.

 

Envion Demo from EnvionDemo on Vimeo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (8)