Raminamieji lėtina atsigavimą po traumų  (2)

Yra įprasta duoti migdomųjų vaistų sužeistams kariams ar žemės drebėjimų aukoms. Dabar gi pripažinta, kad tai gali kenkti sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai stebėjo, kaip po traumų atsigauna pelės. Jie teigia, kad raminamieji vaistai lėtina natūralius atsigavimo mechanizmus.

Atsakingi JAV pareigūnai, praneša „New Scientist“, teigia, kad į šių tyrimų rezultatus bus atsižvelgiama atnaujinant potrauminio gydimo rekomendacijas. Teigiama, kad gali būti nutarta rekomenduoti visiškai atsisakyti raminamųjų.

Potrauminiai sutrikimai gali pasireikšti įvairiais sindromais. Dažniausiai iškyla nelaimės prisiminimai. Mokslininkai įsitikinę, kad šios traumos tiesiogiai susijusios su smegenų veiklą iškart po traumos.

Po eksperimentų su žiurkėmis (joms psichinės traumos buvo sukeltas kačių pagalba) Izraelio mokslininkai pastebėjo, kad po mėnesio raminamaisiais gydytos žiurkės jautė didesnę baimę nei šiais vaistais negydytos.

Pasak mokslininkų, norint išvengti nemalonių prisiminimų sugrįžimo, smegenis reikia išmokyti, kad tam tikros traumos prisiminimus stimuliuojantys dalykai – garsai ar kvapai – nėra visuomet pavojingi. Manoma, kad raminamieji šį procesą slopina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)