Andrejus Gaidamavičius. Genetiniams tyrimams nušauti pirmieji du vilkai  (0)

Šiais metais Aplinkos ministerija penkiose savivaldybėse ne vilkų medžioklės sezono metu leido nušauti po vieną vilką genetiniams tyrimams. Padaugėjus naminių gyvulių užpuolimo atvejų kyla įtarimų, kad tai susiję su padidėjusiu vilkų ir šunų mišrūnų skaičiumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip "Baltijos vilką" informavo medžiotojai ir "Šiaurės rytų" laikraščio korespondentė Jurgita Vitkauskienė, vakar vakare Kupiškio ir Biržų rajonuose buvo nušauta po vieną vilką. Pagal išorinius požymius jie nepanašūs į hibridus, tačiau grynakraujai vilkai išoriškai gali nesiskirti nuo negrynakraujų, nes tai gali būti ir antros ar vėlesnės kartos hibridai. Visgi didelė tikimybė, kad medžiotojai nušovė grynakraujus vilkus, nes būtent vilkų, o ne mišrūnų ar sulaukėjusių šunų trofėjai medžiotojus domina labiausiai. "Baltijos vilkas" jau anksčiau siūlė leisti plėšrūnus medžioti prie ganyklų, kuomet jie užpuola naminius gyvulius. Tuomet ir būtų aišku, kas ūkininkams daro žalą.

Kadangi nušautų vilkų genetinius tyrimus atlieka Aplinkos ministerijos konkursą laimėjęs VU Ekologijos institutas, medžiotojams patarta dėl genetinės medžiagos perdavimo kreiptis būtent į šį institutą.

Gamtos apsaugos asociacija "Baltijos vilkas", bendradarbiaujant su kolegomis Lenkijoje, taip pat jau 1,5 metų atlieka Lietuvos vilkų genetinius tyrimus. Tačiau mūsų tyrimams nebūtina žudyti vilkų. Kaip genetinė medžiaga tyrimams naudojami vilkų ekskrementai. Lietuvoje pagal šią metodika tirti vilkų genetiką kol kas nėra sąlygų. Jau yra surinkta per šimtą vilkų ir lūšių genetinės medžiagos pavyzdžių iš Labanoro, Biržų, Karšuvos, Žagarės, Rūdininkų miškų, Kamanų ir Viešvilės rezervatų. Visi jie netrukus bus perduoti Bielovežo žinduolių tyrimų institutui, kuris tokio pobūdžio tyrimus atliko visai Lenkijai.

Skirtingai negu Ekologijos institutas, "Baltijos vilkas" tyrimus atlieka be jokios valstybės paramos.

Per ateinantį vilkų medžioklės sezoną numatyta nušauti daugiau vilkų nei paprastai - Ekologijos instituto mokslininkas Linas Balčiauskas pasiūlė Aplinkos ministerijai padidinti vilkų sumedžiojimo kvotą iki 40. Aplinkos ministerija žada apsispręsti po to, kai genetiniams tyrimams bus nušauti pirmieji penki vilkai. Jeigu paaiškės, kad tarp jų yra vilko ir šuns hibridų, tai ministerija žada skelbti jiems besąlygišką karą. "Išsigimėliai nereikalingi", - taip komentuoja AM atstovas Selemonas Paltanavičius.

Tačiau sunku įsivaizduoti, kaip mūsų oponentai ruošiasi eliminuoti hibridus iš ekosistemos. "Tai diskusijų klausimas", - "Baltijos vilko" atstovams teigė dr. Linas Balčiauskas.

Šalyse, kur gyvena stabilios, neišardytos vilkų šeimos, hibridų klausimas atpuola. Hibridai yra fiziškai silpnesni nei vilkai, turi mažiau medžioklės įgūdžių, todėl neatlaiko konkurencijos. Be to, esant normaliam vilkų gyvenimui, hibridams atsirasti nėra galimybių. Šunys paprastai yra vilkų maistas, o ne seksualiniai partneriai, tačiau rujos metu vieniši vilkai, dažniausiai iš medžiotojų išardytų vilkų šeimų, gali susiporuoti su šunimis.

Numatomas vilkų "genetinis valymas" yra tik kova su pasekmėmis, kuri neturės pabaigos. Vilkų genofondo išsaugojimas įmanomas tik griežtinant vilkų medžioklę, o ne dar intensyvinant ją. O didžiosios dalies ūkininkams padaromos žalos būtų galima išvengti sutelkiant dėmesį į prevencines priemones. Aplinkos ministerija tam lėšų turi ir jeigu teisingai sudėliotų prioritetus bei konsultuotųsi su kompetentingais užsienio ekspertais, o ne pasitikėtų senamadiškų pažiūrų ir jokios patirties šioje srityje neturinčiais Lietuvos mokslininkais, tai šiandien laikraščiai nemirgėtų pranešimais apie milžiniškus nuostolius, kuriuos patiria ūkininkai.

Šį ketvirtadienį, spalio 8 dieną, per BTV, laidoje "Lietuvos žinių" tyrimas" šios problemos bus nušviestos dar kartą. Gal pagaliau valdžios atstovai ims šią problemą spręsti iš esmės, civilizuotai, o ne vien medžioklinio šautuvo pagalba...

Visgi pabaigoje turėčiau pasakyti keletą pagiriamųjų žodžių medžiotojams. Biržų girioje medžiojantis Tamošiūnų būrelis nuoširdžiai apsidžiaugė, kad tas Biržų rajone nušautas vilkas yra ne iš jų septyniukės - tokia vilkų šeimyna, anot medžiotojų, šiuo metu gyvena Biržų girioje. Jie supranta, kad turėti vilkų šeimą savo medžioklės plotuose yra garbė, nes giria be vilko - ne giria. O ypač Biržų giria, kuri nors šiuo metu per daug kertama, išlieka tikra giria, kurioje prieglobstį randa net lūšys, Lietuvoje jau baigiančios išnykti.

Vilkai.lt inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Andrejus Gaidamavičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)