Kas sukelia smegenų „šaltį“?  (5)

Daug kas yra patyręs galvos skausmą, kuris atsiranda suvalgius per didelį ledų kiekį vienu kartu. Šis skausmas gali būti dar vadinamas šalčio skausmu ar nervo sphenopalatine ganglioneuralgia skausmu. Tačiau, kad ir kaip jį pavadinsime, esmė ta, kad skausmas labai aštrus ir stiprus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Toks smegenų skausmas sukeliamas, kai būna per greitai suvartojama daug šaltų gėrimų ar maisto. Remiantis daktaru Joseph‘u Hulihan‘u, ledai yra pats pagrindinis faktorius dėl kurio žmonės patiria šį skausmą. Trečdalis iš atsitiktinai pasirinktų žmonių buvo patyrę galvos skausmą, sukeltą suvartojus per didelį ledų kiekį.

Taigi, kas sukelia šį skausmą ? Dar septyniasdešimtaisiais tyrėjai „suvertė“ kaltę tiems patiems kraujagyslių mechanizmams, kurie yra atsakingi už kraujagyslių išsiplėtimą ir susiaurėjimą, taip pat sukeliantys migrenos skausmus.

Kai kažkas šalto, pavyzdžiui ledai, paliečia jūsų burnos viršutinę dalį, vyksta staigus kraujagyslių vėsinimas, verčiantis jas susiaurėti. Kai kraujagyslės vėl sušyla, jos vėl išsiplečia. Šį išsiplėtimą užfiksuoja skausmo receptoriai ir nusiunčia skausmo signalą į trišakį nervą. Šis nervas (taip pat vadinamas penktuoju kranaliniu nervu, penktu nervu arba tiesiog V) yra atsakingas už veido pojūčius. Taigi, kai skausmo signalai atkeliauja, smegenys juos supranta kaip atkeliaujančius iš kaktos srities ir sukelia bendrą galvos skausmą.

  • Jeigu toks skausmas dažnai kamuoja, nepamirškite kelių paprastų taisyklių :
  • Valgykite arba gerkite lėčiau, tam kad burna priprastų prie temperatūros.
  • Tiesiog palaukite, kol jūsų maistas ar gėrimas kiek nors atšils.
  • Keliaukit šiaurėn. Kraujagyslių išsiplėtimai vyksta prie šiltos aplinkos temperatūros, taigi kai jums šalta – šis skausmas tikrai negrės.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Evaldas
(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: