Rastas genas, susijęs su gebėjimu greičiau priimti sprendimus  (3)

Sėkmingą sprendimų priėmimą lemia ne mokslai, o įgimtos savybės, teigia mokslininkai, atradę, kad žmonės paveldi sprendžiamąjį geną, praneša „Telegraph“. Mokslininkai atrado, kad tam tikrą geną turintys žmonės sprendimus priima greičiau ir jų sprendimai yra tinkamesni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat jie lengviau atliko mokomąsias užduotis, reikalaujančias greito ir lankstaus sprendimų priėmimo, palyginus su žmonėmis, turinčiais kitokią genetinę struktūrą.

Lea Krugel iš Maxo Plancko žmogaus raidos instituto Berlyne ir jos kolegos mano, kad šis genas turi poveikį dopamino lygiui. Ši smegenyse esanti cheminė medžiaga jau seniai yra siejama su geru sprendimų priėmimu ir mokymusi.

Ankstesni tyrimai parodė, kad dopamino lygio pakitimai žmogaus smegenyse gali turėti įtakos mokymuisi, o baltymas pavadinimu COMT gali turėti poveikį priimant sprendimus.

L. Krugel su kolegomis patikrino šią hipotezę, ištirdami 26 sveikus jaunus žmones, kuriems pateikė sprendimų priėmimo testus, už kuriuos buvo skirtos piniginės premijos.

Mokslininkai praneša, kad asmenys, kurių genetinė baltymo COMT struktūra žinoma kaip „Val“, buvo lankstesni, priimdami sprendimus ir greičiau mokėsi iš savo klaidų nei turintys kitą genetinę fermento struktūrą, vadinamą „Met“.

Autoriai teigia, kad „Val“ geną turintys žmonės priėmė tinkamesnius sprendimus, skaičiuodami galimas premijas ir geriau atliko užduotis, nei jų kolegos.

Skenografija parodė, kad geresnius sugebėjimus mokytis atspindi padidėjusi smegenų veikla prefrontalinės smegenų žievės srityje, kuriai, kaip manoma, turi įtakos dopamino apykaita.

Žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ publikuojami rezultatai rodo, kad genas vaidina svarbiausią vaidmenį, padedant žmonėms įvertinti praeitį, kai jie priima sprendimus, turėsiančius poveikį ateičiai, teigia mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)