Marso kolonistai galės su Žeme palaikyti nuolatinį ryšį  (3)

Mokslininkai pranešė radę būdą, kaip užtikrinti nuolatinį radijo ryšį tarp Marso ir Žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad toks kosminių komunikacijų pasiekimas padės rengti pilotuojamus skrydžius į Marsą, skelbia „Telegraph.co.uk“.

Iki šiol radijo ryšys su Marsu nutrūksta kelioms savaitėms, kai ši planeta atsiduria vienoje linijoje už Žemės ir Saulės. Tačiau Stratklaido universiteto Glazge (Škotija) specialistai pranešę radę būdą, kaip ryšį tarp Žemės ir Marso padaryti nuolatinį.

„Vienas svarbiausių pilotuojamų skrydžių į Marsą barjerų yra radijo ryšys. Kai Saulė užstoja Marsą, ji atima bet kokią galimybę Žemės kosminių skrydžių centrams susisiekti su astronautais“, - sakė Stratklaido universiteto tyrėjų grupės narys daktaras Malcolmas Macdonaldas.

Pasak jo, šią problemą būtų galima išspręsti pasinaudojant Lagranžo taškais – tam tikromis kosminės erdvės vietomis, kuriose mažos masės objektai gali išbūti neribotą laiką nenaudojant papildomų jėgų jų padėčiai stabilizuoti.

„Mes apskaičiavome, kad, įvedę kosminį aparatą į pirmąjį Lagranžo tašką (L1), galėtume užtikrinti nuolatinį jo ryšį su Žeme, o per jį – ir su Marso paviršiumi“, - teigė M. Macdonaldas. Pasak mokslininko, tyrimo eigoje įrodyta, kad, naudojant tokį pat metodą ir du aplink Marsą skriejančius kosminius zondus, būtų galima dar labiau išplėstų ryšio su šia planeta galimybes.

Jei ryšio retransliacijai iš Marso paviršiaus būtų naudojamas tik vienas virš jo „pakabintas“ palydovas, ryšio zona būtų apribota tik planetos ašigalio sritimi. Tačiau, pasak tyrimo autorių, du palydovai ryšį galėtų išplėsti į kur kas didesnį Marso regioną.

Šio tyrimo rezultatai buvo pristatyti šią savaitę P. Korėjoje vykstančiame 60-ajame Tarptautiniame astronautikos kongrese.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)