Idą iš žmogaus protėvių sąrašo siūloma išbraukti  (0)

Ypač gerai išsilaikiusi primato fosilija, žinoma Idos vardu, nėra žmonių protėvis, kaip anksčiau teigė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia išvada skelbiama žurnale „Nature“. Mokslininko Eriko Seifferto teigimu, gyvūnų grupė, kuriai priklausė Ida, artimesnė lemūrams, o ne beždžionėms, žmogbeždžionėms ar žmonėms, praneša BBC.

Tai paaiškėjo ištyrus kito primato fosiliją – gyvūnas, pavadintas Afradapis longicristatus, prieš 37 mln. metų gyveno Šiaurės Egipte. Anot mokslininkų, jis buvo artimai susijęs su Ida.

Pati Ida, kuriai duotas mokslinis Darwinius masillae vardas, gyveno prieš 47 mln. metų. E. Seifferto ir jo kolegų teigimu, abu gyvūnai priklausė „aukštesniesiems primatams“, kuriems priskiriamas ir žmogus, giminingoms grupėms. Tačiau ši jau išnykusi gimininga grupė buvo artimesnė lemūrams.

„Idėją, jog Ida buvo susijusi su aukštesniaisiais primatais – beždžionėmis, žmogbeždžionėmis ir žmonėmis, – nuo pat pradžių palaikė mažuma. Mes išstudijavome daugybę duomenų, kuriuos surinkome tirdami 120 gyvenančių ir jau išnykusių primatų ir nustatėme, kad Darwinius gentis, kuriai priskiriama ir Ida, nėra mūsų protėviai“, – teigė E. Seiffertas.

Oslo Gamtos muziejuje dirbantis Jornas Hurumas, vienas iš šiais metais pasirodžiusio straipsnio apie Idą autorių, komentuodamas naująjį tyrimą, teigė: „Tai labai įdomus darbas. Tai mokslinės diskusijos apie egzempliorių, kurį mes pavadinome Ida, pradžia“.

„Naujojo tyrimo autoriai teigia, kad tai su lemūrais susijusios grupės išnykusi atšaka, neturinti jokių sąsajų su žmogbeždžionėm ar beždžionėm. Savo darbe mes teigėme, kad ši grupė, kuriai priklauso ir naujasis „Nature“ apibūdintas gyvūnas, turi daugybę bruožų, būdingų žmogbeždžionėm ir beždžionėm“, – kalbėjo jis.

Tačiau E. Seiffertas ir jo kolegos šiuos bruožus vadina „konvertuojančios evoliucijos“ pavyzdžiais, kuomet tie patys bruožai atsiranda skirtingose giminystės linijose, greičiausiai – dėl panašios evoliucijos įtakos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)