Mėnulyje aptikta anga į požemį  (16)

Japonijos kosminis zondas „Kaguya“ Mėnulio paviršiuje aptiko atvirą 65 metrų skersmens angą, vedančią į mažiausiai 80 metrų gylyje esantį požeminį tunelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik 2 metus aplink Mėnulį skriejusio palydovo „Kaguya“ atsiųstas nuotraukas analizuojantys mokslininkai mano, kad šis tunelis gali vesti į dar didesnę požeminę olą. Anga į požemį buvo aptikta netoli seisminės veiklos požymiais išsiskiriančio Marius Hills regiono.

Analizuojant nuotraukas nustatyta, kad anga yra 65 metrų skersmens. Kadangi ji buvo nufotografuota skirtingo apšvietimo sąlygomis, Saulės spinduliams krentant įvairiu kampu, manoma, jog aptiktoji kiaurymė Mėnulio paviršiuje yra mažiausiai 80 metrų gylio. Kadangi anga yra vadinamojo Mėnulio paviršiaus kanalo viduryje, mokslininkai spėja, kad ji veda į maždaug 370 metrų pločio požeminį lavos vamzdį.

Kol kas neaišku, kaip susiformavo šis požeminis tunelis. Tarp galimų priežasčių minimas meteorito smūgis, Mėnulio drebėjimai ar dėl gravitacinio Žemės poveikio kilusios jėgos.

Mokslininkai seniai manė, kad Mėnulyje, kaip ir Žemėje, yra lavos kanalų – ilgų vingiuotų tunelių, susidariusių sukietėjus išsilydžiusių uolienų srautui. Pasitraukus viduje esančiai lavai, lieka tik tuščias tunelis akmeninėmis sienomis. Tačiau „Kaguya“ atrasta atvira tokio lavos kanalo anga – pati pirmoji per visą Mėnulio tyrimų istoriją, skelbia „New Scientist“.

Pasak specialistų, šis atradimas gali dar labiau paspartinti Mėnulio kolonizavimo programą. Kadangi požeminiai lavos kanalai gali būti šimtų metrų pločio, juos būtų galima naudoti požeminių Mėnulio bazių statybai. Požeminiai tuneliai saugotų astronautus nuo kosminės radiacijos, meteoritų ir didelių temperatūros svyravimų.

„Manau, kad tai tikrai jaudinantis atradimas. Bazaltas – itin tinkama medžiaga siekiant apsisaugoti nuo radiacijos“, - sakė Kalnakasybos technologijų instituto Naujosios Meksikos valstijoje (JAV) mokslininkė Penelope Boston. Pasak jos, bazaltą galima gerai pritaikyti žmonių poreikiams.

Tačiau kai kurie ekspertai pataria neskubėti džiaugtis dėl atrastosios angos į Mėnulio požemį: pasak jų, tai, kad anga yra atvira, dar nereiškia, kad visas tunelis yra laisvas, nes jame gali būti kelią užtversiančių lavos kamščių.

Tikimasi, kad NASA kosminio zondo „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO) nuotraukos, kurių raiška yra mažiausiai 10 kartų geresnė, nei „Kaguya“, ne tik padės geriau ištirti atrastosios angos ypatumus, bet ir padės atrasti naujų angų Mėnulio paviršiuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (16)