Žmogaus genomas puikiai veikia ir be 2000 fragmentų  (6)

Nors genomas yra gyvybės kodas, jis nebūtinas absoliučiai visas, kad organizmas būtų sveikas. Atlikus pirmą sistemingą nebūtinų žmogaus genomo regionų paiešką, nustatytas apytikslis „minimalus“ genomas, reikalingas sveikam žmogui, o taip pat pateikiama minčių apie mūsų evoliucijos istoriją, rašo newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesni tyrimai parodė, kad įmanoma gyventi pilnavertį ir sveiką gyvenimą tuomet, kai genomas nėra pilnas. „Nereikia pilnaverčio genomo, kad būtumėte pilnavertis žmogus“, - sakė Radboud universiteto (Olandija) Nijmegen medicinos centro mokslininkas Terry Vrijenhoekas.

Norėdamas nustatyti, kokia DNR dalis nėra būtina, Vrijenhoekas su kolegomis ištyrė 600 sveikų studentų genomus, ieškodami trūkstamų DNR fragmentų, kuriuos sudarytų bent 10 000 nukleotidų bazinių porų. Nustatyta, kad tokių trūkstamų fragmentų yra apie 2000, o bendra jų apimtis yra apie 0,12 proc. viso žmogaus genomo.

Nustatyta, kad šiek tiek daugiau nei trečdalio visų aptiktų trūkstamų fragmentų trūksta daugiau nei vienam tyrimo dalyviui, o trečdalio fragmentų – daugiau nei 5 procentams tyrimo dalyvių. Sudarytame modelyje ištrynus šiuos fragmentus, buvo pašalinti 39 žinomi genai, kurių dauguma dalyvauja imuninės apsaugos, uoslės ir kitų juslių procesuose. Savo tyrimo rezultatus T.Vrijenhoekas spalio 24 dieną pristatė Amerikos žmogaus genetikos bendrijos suvažiavime Honolulu (Havajai, JAV).

Tai kodėl gi genome yra nereikalingų DNR fragmentų? Mokslininkų grupės vadovas Jorisas Veltmanas mano, kad jo kolegų nustatyti DNR regionai kadaise galėjo būti gyvybiškai svarbūs, bet dabar jie nėra būtini, nes arba dabar, norint išlikti, reikia kitokių savybių, arba kitose genomo vietose atsirado genų, tą pačią funkciją atliekančių taip pat ar net geriau.

Anksčiau šiais metais Sanger instituto (D.Britanija) mokslininkai, atlikę nefunkcionalių genų paiešką, nustatė, kad maždaug 1 iš 200 genų yra neprivalomas. J.Veltmanas teigia, kad jo grupė yra pirmoji, kuri ieškodama nebūtinų elementų ištyrė visą žmogaus genomą, o ne tik genus.

Mokslininkas pažymi, kad genų būtinumas gali būti sietinas su etninėmis grupėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)