Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai  (20)

Mokslininkai atrado, kad prie nesveiko maisto beveik taip pat lengvai įprantama, kaip ir prie heroino, praneša „Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo duomenimis, mėsainių, bulvių traškučių, dešrelių ir pyragaičių dieta užprogramuoja jūsų smegenis taip, kad jos trokšta dar daugiau maisto, kuriame daug cukraus, druskos ir riebalų.

Laikui bėgant šis nesveikas maistas gali tapti laimės pakaitalu, o jį mėgstantiems žmonėms – priklausomybe.

Neurologas Paulas Kenny atliko tyrimą, kuris parodė, koks pavojingas jūsų sveikatai gali būti maistas, kuriame daug riebalų ir cukraus. „Jūs prarandate kontrolę. Tai skiriamasis priklausomybės požymis“, – teigia jis.

Mokslininkai tiki, kad tai vienas pirmųjų tyrimų, įrodančių, kad smegenys gali reaguoti į nesveiką maistą taip pat, kaip į narkotikus.

„Tai išsamiausias šiuo metu turimas įrodymas, kuris leidžia manyti, kad nutukimas ir narkotikų priklausomybė turi bendrą neurologinį ir biologinį pagrindą“, – teigia P. Kenny darbo grupės kolega Paulas Johnsonas.

„Guy’s“ ligoninėje, Londone pradėjęs tyrimą P. Kenny šiuo metu dirba Floridos „Scripps“ tyrimų institute. Mokslininkas suskirstė žiurkes į tris grupes, vykdydamas tyrimą, kuris netrukus bus publikuotas JAV.

Viena žiurkių grupės gaudavo įprastą sveiko maisto kiekį. Antrajai grupei buvo duodamas ribotas kiekis nesveiko maisto, o trečiajai grupei buvo duodamas neribotas kiekis nesveiko maisto, įskaitant sūrio pyragą, riebios mėsos produktus, biskvitinius pyragėlius ir šokoladinius užkandžius.

Pirmosiose dviejose žiurkių grupėse nebuvo pastebėta jokio žalingo poveikio, tačiau žiurkės, kurios ėdė neribotą kiekį nesveiko maisto, greitai nutuko ir norėjo vis daugiau maisto.

Kai mokslininkai elektroniniu būdu stimuliavo malonumą jaučiančią smegenų dalį, jie pastebėjo, kad neribotą nesveiko maisto kiekį valgiusioms žiurkėms reikia vis stipresnės stimuliacijos, norint užregistruoti tokį pat malonumo lygmenį, kaip sveikiau besimaitinančių žiurkių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (20)