LHC greitintuvo priešininkai kreipėsi į Jungtines Tautas (Video)  (26)

Europos branduolinių tyrimų centre Ženevoje bandomo Didžiojo hadronų priepriešinių srautų greitintuvo (LHC) priešininkai, tvirtinantys, kad šis įrenginys kelia mirtiną pavojų, kreipėsi į Jungtinių Tautų Organizaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ConCERNed“ (Committee on CERN Experimental Dangers) pasivadinusios visuomeninės organizacijos nariai kreipėsi į JTO Žmogaus teisių komitetą, ragindami sustabdyti LHC bandymus, nes šis greitintuvas esą kelia pavojų gyvybei Žemėje ir taip pažeidžia žmogaus teises, praneša „ScienceInsider“ tinklaraštis.

LHC priešininkai ragina JTO Žmogaus teisių komitetą užsakyti nepriklausomą LHC keliamų grėsmių ekspertinį įvertinimą, ir pabrėžia teisinę Šveicarijos ir Prancūzijos, kurių teritorijoje vykdomi neva žmonijai pavojingi eksperimentai, atsakomybę.

„ConCERNed“ nariai perspėja apie stabilių „juodųjų skylių“ susidarymo greitintuve riziką ir atmeta CERN fizikų teiginius apie tai, kad LHC tik kur kas mažesniu mastu atkartoja Žemės atmosferoje vykstančius procesus, kuomet į ją patenka didelės energijos kosminės dalelės. Pasak CERN fizikų, net jei greitintuve po dalelių susidūrimo susidarytų mikroskopinės „juodosios skylės“, kaip teigia kai kurių egzotiškų teorijų autoriai, jos „išgaruotų“ dar nespėjusios pasiekti detektoriaus kameros sienos.

Tačiau „ConCERNed“ atstovai mano, kad „juodosios skylės“ greitintuve gali išlikti stabilios. Jie atmeta CERN mokslininkų argumentus dėl natūralių procesų atkartojimo mažesniu masteliu kaip nekorektiškus, nes kosminių spindulių atveju vyksta pavienių dalelių susidūrimai, o LHC bus priešpriešiais nukreipiami milijardų protonų srautai.

Priminsime, jog tai ne pirmasis oficialus prašymas sustabdyti LHC veiklą. Pernai dėl panašaus tikslo į JAV teismą kreipėsi buvęs JAV branduolinio saugumo ekspertas fizikas Walteris Wagneris ir jo bendramintis Luisas Sancho.

LHC priešininkai net paruošė vaizdinę agitaciją, perspėjančią interneto vartotojus apie dėl LHC gresiančią apokalipsę – ją galima pamatyti šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)

Susijusios žymos: