Pirmą kartą į rankas paėmus metalo detektorių - milijono svarų vertės lobis  (8)

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis vyriškis pirmą kartą savo gyvenime pabandė ieškoti lobių naudodamas metalo detektorių. Neįtikėtina, tačiau nuėjęs vos septynis žingsnius nuo savo automobilio, išgirdo radinį žymintį signalą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lobių ieškotojo entuziasto David'o Booth'o rastą radinį sudaro keturi auksiniai Geležies amžiumi datuojami kaklo papuošalai. Manoma, jog jie buvo pagaminti maždaug tarp trečio ir pirmo amžiaus prieš Kristų, o jų bendra vertė siekia milijoną svarų sterlingų. Specialistų teigimu, papuošalai suteiks svarbios informacijos apie Geležies amžiaus Škotijos gyventojų aukso dirbinius. 

"Aš buvau pritrenktas", sako David'as. "Turėjau minčių, jog radau kažką vertingo ir reto, o pats radinys buvo pirmasis mano kada nors rastas daiktas - tai išties neįtikėtina. Aš tiesiog pastačiau automobilį, išsitraukiau metalo detektorių ir ėmiau žingsniuoti pirma pasitaikiusia kryptimi. Vos nužengiau maždaug septynis žingsnius, gavau signalą apie radinį". Jis pripažįsta, jog ne iš karto suvokė savo radinio svarbą: "Aš žinojau, kad tai brangus papuošalas ir kad jis senas, tačiau jo amžiaus neįsivaizdavau".

Papuošalai šiuo metu eksponuojami Škotijos nacionaliniame muziejuje Edinburge. Pagal vietos įstatymus karališkoji šeima gali pareikšti nuosavybes teises į visus tokio tipo radinius. Radinį aptikę asmenys neturi jokių nuosavybės teisių ir privalo apie juos informuoti specialų padalinį pavadinimu "Treasure Trove Unit". Tačiau David'as Booth'as, kuris šiuo metu atsisako spekuliuoti apie radinio vertę, gali gauti apdovanojimą, savo verte prilygstantį papuošalų vertei. Kai kuriose pasaulio šalyse  kompensacijos už valstybei perduotą lobį yra numatytos įstatymais; Škotija tokių įstatymų neturi, tad tokį sprendimą ketinama priimti siekiant paskatinti kitus lobių ieškotojus radinių nepardavinėti juodojoje rinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (8)