Šįkart LHC greitintuvą išjungė paukštis  (31)

Didįjį hadronų priešpriešinių srautų greitintuvą persekioja vis keistesni incidentai. Šįkart LHC paleidimo proceso darbai buvo sustabdyti išsijungus greitintuvo šaldymo įrenginius maitinančiai elektros sistemai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, remdamasis Europos branduolinių tyrimų centro (CERN) spaudos tarnybos informacija, pranešė britų dienraštis „Times“.

Atlikus gedimo priežasčių tyrimą, buvo nustatyta, kad elektros sistemos sutrikimą sukėlė trumpasis jungimas viename iš antžeminių elektros tiekimo sistemos įrenginių. Paaiškėjo, kad elektros sistemą „užtrumpino“ ant kontaktų papuolęs... batono gabalėlis. CERN inžinierių manymu, jį galėjo atnešti paukštis. Kita versija – batono fragmentas galėjo nukristi iš lėktuvo.

„Niekas nežino, kai jis čia pateko, – dienraščiui sakė CERN atstovė . – Greitintuvas užima didelį plotą, ir reikėtų labai išsamios sistemos, kad būtų galima išvengti į šį panašių incidentų“.

Pasak jos, dėl trumpojo jungimo elektros tiekimo sistemoje buvo išjungtos greitintuvo šaldymo sistemos. Gedimo priežasčių nustatymas ir papildomas patikrinimas užtruko dvi dienas. Per šį laiką LHC šaldymo sistemoje temperatūra pakilo 5 laipsniais. Pasak CERN atstovų, pašalinus gedimą greitintuvo paleidimo darbai tęsiami toliau.

Neseniai didžiuoju greitintuvo žiedu buvo paleisti bandomieji protonų ir švino jonų pluoštai. LHC paleidimo darbus ruošiamasi užbaigti iki šio mėnesio pabaigos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (31)

Susijusios žymos: