Rasti naujos dinozaurų rūšies kaulai  (0)

Pietų Afrikoje atrasta nauja dinozaurų, gyvenusių Žemėje prieš 197 milijonus metų, rūšis, trečiadienį pranešė mokslininkai. Manoma, kad tai galėjo būti didžiojo apatozauro (dar vadinamo brontozauro) protėviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Roplys pavadintas afrikiečių ir graikų žodžių junginiu - „Aardonyx Celestae“. Septynių metrų ilgio dinozauro fosiliją centrinėje Fristeito provincijoje iškasė Johanesburgo Vitvatersrando universiteto magistrantai (Bernard Price Institute for Paleontological Research at the University of the Witwatersrand in Johannesburg). „Mes žinojome, kad šioje vagoje gali būtų fosilijų... bet nesitikėjome rasti tokio dydžio kaulų“, - sakė kasinėtojams vadovavęs mokslininkas Adamas Yatesas. Atrodo, kad Aardonyx Celestae yra stambiųjų zauropodų, didžiausių kada nors žemėje gyvenusių stuburinių gyvūnų, protėvis, sakė mokslininkas. Iš trečiadienį rastos skeleto dalies galima spręsti, kad tai buvo jaunas gyvūnas, sakė A. Yatesas. „Augimo žymės ant šonkaulių ir pečių kaulų plokščių rodo, kad Aardonyxas nebuvo suaugęs - jam galėjo būti mažiau nei 10 metų, kai jis žuvo prie upės ar šaltinio“, - dėstė mokslininkas.

Pasak jo, Aardonyxas buvo žolėdis, turėjo plačius nasrus ir stiprią nugarą. Jo letenos nagai buvo maždaug 5 centimetrų ilgio ir atrodo, kad jis vaikščiojo dviem kojomis, tačiau galėjo stovėti ir ant keturių.

Fosilijos bus eksponuojamos Pretorijos Transvalio muziejuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: