Žmonių evoliucijos paslaptys: ar neandertaliečiai mylėjosi su moderniais žmonėmis?  (9)

Mes esame vienintelė išgyvenusi žmonių rūšis, tačiau prieš kokius 24 tūkst. metų Žemėje gyveno kita rūšis – neandertaliečiai. Ši išmirusi žmonių genties rūšis buvo patys artimiausi giminaičiai, kokius yra turėję žmonės, o stulbinantys nauji mokslininkų atradimai gali įrodyti, kad mes su jais buvom ir intymiai artimi, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paslaptis, ar mes tikrai mylėjomės su neandertaliečiais, greitai gali būti atskleista, jei mokslininkams pavyks išanalizuoti visą neandertaliečių genomą. Tačiau klausimas, kodėl jie išmirė, o mes išlikome, vis dar lieka neišaiškintas. Neandertaliečiai, kurie buvo atrasti Neandro slėnyje Vokietijoje 1856 m. atskleidė, kad modernaus žmogaus šeimos medis yra labai sudėtingas ir jame yra ir išnykusių giminaičių. Rasti neandertaliečių skeletai buvo tvirti, reiškia, jų kūnai buvo kresni, o galūnės trumpesnės nei mūsų. Jie buvo labiau panašūs į imtynininkus, o lyginant su jais, modernus žmogus yra panašesnis į ilgų distancijų bėgiką. Greičiausiai, jie buvo ne tokie grubūs, bet labiau panašūs į šių laikų žmones, nei manyta anksčiau. Bent jau jų smegenys buvo ne mažesnės nei mūsų. Jie mokėjo susikurti ugnį, kvalifikuotai gamino akmeninius įrankius, buvo įgudę medžiotojai, gyveno sudėtingomis socialinėmis grupėmis ir laidojo mirusiuosius.

Atradus suaugusio neandertaliečio vyro palaikus su smarkiai deformuotais rankų kaulais, kurie galbūt parodo, jog jis buvo neįgalus nuo vaikystės, iškelta hipotezė, kad jie greičiausiai rūpindavosi savo ligoniais. Genetiniai tyrimai taip pat parodo, kad jie greičiausiai turėjo panašius kalbinius įgūdžius kaip ir modernūs žmonės.

Ar egzistavo žmonių ir neandertaliečių hibridų?

Tarptautinio mokslininkų konsorciumo, tiriančio neandertaliečių genomą, vadovas Svante Pääbo neseniai pasakė stebėtinai drąsų teiginį, jog jis yra įsitikinęs, kad žmonės ir neandertaliečiai mylėjosi.

„Ar jie vieni kitiems buvo potencialūs partneriai?, – klausia paleoantropologė Katerina Harvati. – Yra žinoma, kad susitikę labai artimų primatų rūšių gyvūnai kartais poruojasi, ne tik zoologijos soduose, bet ir gamtoje. Taip daro ne tik primatai, bet ir kiti labai panašių rūšių žinduoliai.“

Anksčiau atlikti Kroatijoje rastų suakmenėjusių kaulų DNR tyrimai parodė, kad mūsų ir neandertaliečių genomai 99,5 proc. identiški. S. Pääbo, kuris yra Maxo Plancko evoliucinės antropologijos instituto (Leipcigas, Vokietija) mokslininkas, įsitikinęs, kad šios dvi žmonių rūšys tikrai poravosi, tačiau neaišku, ar iš tokių ryšių gimdavo vaikai ir ar mūsų genomuose liko antspaudas.

„Tai gera, pagrįsta prielaida, ir ją reikia ištirti, – sako K. Harvati. – Atskleidę šias paslaptis galėtume geriau suprasti savo kilmę.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (9)