Kodėl normaliomis sąlygomis laiko neįmanoma pasukti atgal?  ()

Kodėl laikas juda viena kryptimi, bet ne atgal? Šis klausimas gali atrodyti naivus, bet toks tikrai nėra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kuriems fizikos dėsniams – pavyzdžiui, gravitacijai ar kvantinei mechanikai – laiko tėkmės kryptis nėra svarbi; jie vadinami simetriškais laike.

Kiti dėsniai – termodinamika ir apskritai statistinė mechanika – priklauso nuo laiko tėkmės; tą geriausiai apibrėžia antrasis termodinamikos dėsnis, pagal kurį bet kokioje uždaroje sistemoje entropija laikui bėgant tik didėja.

Kitaip aiškinant šį teiginį, galime sakyti, kad laikas juda ta kryptimi, kuria entropija yra didesnė. Bet ar tai – visas paaiškinimas?

Du mokslininkai sako, kad ne; jų teigimu, laiko kryptį nulemia tamsioji energija, atsakinga už greitėjantį Visatos plėtimąsi. Jie išnagrinėjo paprastos sistemos – aplink žvaigždę besisukančios planetos, kurios masė auga laikui bėgant – evoliuciją.

Visatoje, kurioje nėra tamsiosios energijos, planetos orbita nekito laike, taigi laiko kryptis nebuvo apibrėžta. Tačiau įvedus tamsiąją energiją planeta po truputį pabėgo nuo žvaigždės; apsukus laiko tėkmę, planeta priartėjo prie žvaigždės ir buvo praryta. Taigi tamsiosios energijos egzistavimas sukūrė gravitacijos asimetriją laike.

Tyrimo autoriai pripažįsta, kad tai – tik labai ribotas bandymas, kuris nepaaiškina visų laiko krypties pasireiškimų, tačiau ir jis yra įdomus ir vertingas, bandant suprasti, kokie fizikiniai procesai atsakingi už šį nesimetriškumą.

Tyrimo rezultatai publikuojami „arXiv“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()