[Išsami tema] Kas nutiko vienam gražiausių ir ikoniškiausių pasaulio naikintuvų – F-14 „Tomcat“: po filmo „Top Gun“ jis tapo beprotiškai populiarus, bet jo dienos buvo suskaičiuotos (Foto, Video)  ()

F-14 „Tomcat“ yra pasiilgtas daugelio aviacijos mėgėjų, tačiau jis buvo išimtas iš tarnybos ne be priežasties.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-10 [Išsami tema] Kas nutiko vienam gražiausių ir ikoniškiausių pasaulio naikintuvų – F-14 „Tomcat“: po filmo „Top Gun“ jis tapo beprotiškai populiarus, bet jo dienos buvo suskaičiuotos (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą pristatytas aštuntojo dešimtmečio viduryje, F-14 „Tomcat“ tapo vienu ikoniškiausių visų laikų Amerikos reaktyvinių naikintuvų. Po iškilios karjeros F-14 šlovė tikriausiai pasiekė zenitą 1986 m. su filmu „Top Gun“.

Tačiau šis momentas taip pat yra vertingas matas, leidžiantis stebėti lėktuvo nuosmukį ir galimą pasitraukimą po kelių dešimtmečių. Pažvelkime į šį garbingą dangaus karį.

Kas yra F-14 „Tomcat“?

„Grumman“ F-14 „Tomcat“ yra amerikietiškas viršgarsinis, dviejų variklių, dviejų vietų, kintamo sparno naikintuvas, galintis tūpti ir leistis lėktuvnešiuose. Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas sukūrė naikintuvą, kad patenkintų naujo tipo orlaivių poreikį, kuris atitiktų karinio jūrų laivyno eksperimentinio naikintuvo (VFX) ambicijas medžioti ir žudyti greitaeigius bombonešius bei kitas grėsmes.

F-14 buvo pirmasis iš vadinamosios „paauglių serijos“ (teen series) amerikiečių naikintuvų, kurių konstrukcijai didelę įtaką turėjo Amerikos patirtis, susijusi su sovietų MiG lėktuvais Vietnamo karo metu.

Lėktuvas bene labiausiai pažįstamas iš kultinio devintojo dešimtmečio filmo „Top Gun“ („Asai“, 1986), todėl F-14 „Tomcat“ tapo bene vienu labiausiai atpažįstamų visų laikų amerikiečių reaktyvinių naikintuvų.

 

Sukurtas septintajame dešimtmetyje ir pirmą kartą pakilęs į orą 1970 m. gruodį, „Tomcat“ buvo oficialiai pradėtas naudoti 1974 m., kai pirmosios eskadrilės buvo dislokuotos garsiajame JAV lėktuvnešyje USS „Enterprise“ (CVN-65). Iš pradžių ketintas pakeisti senstantį „McDonnell Douglas“ F-4 „Phantom“, F-14 greitai užsitarnavo kaip JAV karinio jūrų laivyno naikintuvas, turintis pranašumą jūrų oro erdvėje.

Lėktuvas taip pat atliko kitas gyvybiškai svarbias funkcijas, įskaitant laivyno gynybos perėmimą ir taktinę žvalgybą. F-14 buvo naudojamas gerokai iki 2000-ųjų, oficialiai pasitraukęs iš JAV karinio jūrų laivyno 2006 m. ir pakeistas F-18 „Super Hornet“.

„Tomcat“ gali būti komplektuojamas su įvairia ginkluote, įskaitant įvairių konfigūracijų oras-žemė amunicijos (MK-80 serijos GP bombų, LGB ir JDAM) asortimentą. Jis taip pat gali būti apginkluotas AIM-7, AIM-9 ir AIM-54 oras-oras raketomis ir oras-žemė artilerija, įskaitant „Rockeye“ bombą ir CBU kasetines bombas.

F-14 taip pat paprastai buvo aprūpinti viena 20 mm M61A1 Vulcan 6 vamzdžių Gatlingo patranka su 675 šoviniais.

 

Ginkluotės palaikymui F-14 naudoja mažo aukščio navigacijos ir taikymo infraraudonųjų spindulių (LANTIRN) taikymo sistemą, kuri leidžia nutaikyti įvairias lazeriu valdomas bombas, skirtas tiksliam smūgiui oras-žemė kovinėse misijose ir mūšio žalos įvertinimui.

Naikintuvas taip pat buvo aprūpintas vadinamąja greitųjų taktinių vaizdų (FTI) sistema, kuri leido jam skrydžio metu perduoti ir priimti taikymo/žvalgybos vaizdus, ​​kad būtų galima smogti laiku. Vėlesni variantai, tokie kaip atnaujintas F-14D „Super Tomcat“, taip pat gali palaikyti taktinę oro žvalgybos sistemą (TARPS), kuri užtikrina taktinę žvalgybą karo teatre.

Lėktuvas tarnavo įvairiuose kariniuose konfliktuose – nuo Vietnamo iki abiejų Irako karų. „Grumman“ korporacija (dabar „Northrop Grumman Corporation“) pastatė daugiau nei 700 vienetų ir iki šiol juos eksploatuoja tik Irano Islamo Respublikos oro pajėgos, kurios ji gavo dar prie šacho Reza Pehlevio režimo 1976 metais.

Pagrindiniai F-14 „Tomcat“ skaičiai:

  • Pirmasis skrydis: 1970 m. gruodžio 21 d.
  • Oficialus pristatymas: 1974 m. rugsėjo 22 d.
  • Nurašytas (JAV): 2006 m. rugsėjo 22 d.
  • Didžiausias greitis: iki 2,34 macho (2900 km/h)
  • Įgula: 2
  • Svoris be krovinio: 19 838 kg
  • Eksploatacinis aukštis: 16 000 m
  • Įveikiamas atstumas: 3000 km
  • Sparnų plotis: 19,545 m
  • Ilgis: 19,13 m
  • Varomoji jėga: „Twin General Electric F110-GE-400“
  • Ginkluotė: įvairi, žr. pagrindinį aprašymą aukščiau

Kodėl F-14 „Tomcat“ buvo nurašytas?

 

F-14 „Tomcat“ buvo nurašytas dėl įvairių priežasčių, iš kurių vienos iš svarbiausių buvo priežiūros išlaidos ir pasenimas. Nors orlaivis pavyzdingai tarnavo JAV kariniam jūrų laivynui daugiau nei 30 metų, sudėtinga orlaivio sparnų inžinerija tapo per brangi, kad būtų galima ekonomiškai valdyti karines išlaidas.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()