[Žinios trumpai] Sudaužyti likimai: išgyvenę ir grįžę į Mariupolį bando surasti artimuosius masinėse kapavietėse. Sąlygos, kurias jiems iškelia okupantai, šokiruoja (Video)  ()

Tik vienoje masinių kapaviečių pusėje žurnalistai suskaičiavo daugiau nei 3000 kapų. Dauguma jų pažymėti lentelėmis su skaičiais, bet be vardų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos televizija nufilmavo masinę žuvusiųjų kapavietę su daugiau nei 3000 naujų kapų laikinai okupuotame Mariupolyje, Donecko srityje. Vaizdo įrašu apie tai „Twitter“ paskyroje pasidalijo prancūzų kanalo „France 2“ žurnalistė Aleksandra Dalsbek.

Pasak televizijos kanalo darbuotojos, praėjusią savaitę užfiksuoti naujų kapų vaizdai. Ant daugumos ten susmaigstytų lentelių yra tik flomasteriu užrašytas skaičius, kuris kai kuriose lentelėse jau pradėjęs blukti.

„Ten matėme tūkstančius nesenų kapų, vienas šalia kito. Šitoje kapinių pusėje jų skaičius viršijo 3000... Kas yra 768? 739? 442? 834? Kaip mirė šie mariupoliečiai? Ar bus atpažinti? Kur jų artimieji? Kartais galime perskaityti vardą ir pavardę, kaip Žanos Dozorec, numeris 1423, gimimusios 1957 m. ir mirusios 2022 m. balandžio 14 d. Mariupolyje“, – rašo Dalsbek.

 

Žurnalistė taip pat pasakojo, kad kitoje teritorijoje prie Mariupolio centrinių kapinių buvo iškasti trys masiniai kapai, iš kurių vienas yra tuščias.

Pasak vietos gyventojos Valerijos, ji su šeima kovo 16 dieną ruošėsi išvykti iš miesto, tačiau ant jų namo užkrito mina. Dėl to moters vyras mirė, jai ir 9 metų dukrai pavyko išgyventi. Valerija kurį laiką praleido su savo vaiku Rostove, o po to grįžo į Mariupolį, kad įtikintų užpuolikus leisti iškasti iš masinio kapo ir normaliai palaidoti vyro kūną. Miesto „valdžia“ teigė, kad pirmiausia ji turėtų surasti visų į šią vietą atvežtų žmonių artimuosius, kad kiekvienas kūnas būtų identifikuotas ir palaidotas atskirai.

 

Kita moteris, kurią žurnalistai sutiko prie kapinių, pasakojo kasdien į šią vietą užsukanti ieškoti už čia palaidotų palaikų ekshumavimą atsakingų asmenų. Viename iš masinių kapų, pasak mariupolietės, yra jos 16-mečio anūko palaikai.

 

„Mariupolyje likę žmonės gyvena apgriuvusiame mieste. Laikinų kapų, iškastų namų kiemuose, labai daug ir neįmanoma pasakyti, kiek kūnų dar palaidota po griuvėsiais. Vasara, tačiau mirties kvapas yra visur. Jis nepakeliamas“, – rašoma žurnalistės „Twitter“ paskyroje.

 

Dalsbek sakė, kad daug kūnų taip pat yra po pastatų griuvėsiais. Anot jos, tie palaikai, kuriuos pavyko rasti, bus pristatyti į morgą, kuriame nėra nei elektros, nei šaldytuvo.

„Tuo tarpu Mariupolio teatro aikštėje ekranas transliuoja Rusijos televiziją ir pranešimus, nurodančius gyventojams migracijos tarnybų adresus“, – pridūrė žurnalistė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(6)
(-4)

Komentarai ()