[Žinios trumpai] Ukrainoje didelis skandalas: žvalgyba atskleidė didžiulį GRU šnipų tinklą, kuriam nuo 2016 m. vadovavo Rados deputatas (Video)  (3)

Ukrainoje buvo atskleistas Rusijos žvalgybos tinklas, kuriam vadovo Aukščiausiosios Rados deputatas Andrijus Derkačas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pranešė apie Ukrainoje veikusį didelį Rusijos Federacijos Generalinio štabo Vyriausiojo žvalgybos direktorato (GRU) žvalgybos tinklą. Jis aktyviai dalyvavo visapusiškoje Rusijos ginkluotųjų pajėgų invazijoje į Ukrainą 2022 metų žiemos pabaigoje.

Ukrainos žvalgybos tarnyba  informaciją apie tinklą paskelbė „YouTube“.

Tinklo vadovas, pasak SBU, tiesiogiai buvo Aukščiausiosios Rados liaudies deputatas Andrijus Derkačas. Saugumiečiams pavyko suimti jo padėjėją Igorį Kolesnikovą, kuris, remiantis tyrimo rezultatais, buvo tarpininkas tarp deputato ir Rusijos Federacijos specialiųjų tarnybų.

Kolesnikovas pažymėjo, kad dar praeitų metų birželį sužinojo apie Kremliaus planus vykdyti karinę invaziją į Ukrainą. Jis ypač žinojo, kad pagrindinė užduotis bus patikėta Rusijos specialiosioms pajėgoms, kurios, įžengusios iš Baltarusijos teritorijos, turės perimti valdžią šalyje.

„Specialiosios pajėgos turėjo greitai prasiskverbti į Kijevą, užimti Chreščatiką, blokuoti vyriausybės kvartalą, Aukščiausiąją Radą. Sėkmingai įgyvendinus, jos turėjo sušaukti Radą ir balsuoti už naują Ukrainos „vyriausybę", - sakė kalinys. 

 

Jis patikslino, kad prieš invaziją Rusija investavo į kelių privačių saugumo struktūrų sukūrimą Ukrainos rytuose ir pietuose, kurios po invazijos turėjo padėti Rusijos kariuomenei okupuojant šalį.

Jis patikslino, kad būtent Derkačas dalyvavo kuriant privačias apsaugos įmones. Už šį verslą per kelis mėnesius iš Rusijos Federacijos jis gavo apie 3–4 mln. USD. Didžioji dalis šių lėšų atsidūrė liaudies deputato kišenėse.

Kolesnikovas tikina, kad Derkačą GRU užverbavo 2016 m. Su juo asmeniškai dirbo Rusijos žvalgybos skyriaus vadovas Igoris Kostjukovas ir jo pavaduotojas Vladimiras Aleksejevas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(5)
(25)

Komentarai (3)