[Žinios trumpai] ES statys išskirtinio saugumo slaptą bunkerį – savo nuomonę apie tai jau pareiškė Rusija  ()

ES statys 8 mln. eurų vertės saugų bunkerį Briuselyje, kad lyderiai galėtų aptarti paslaptis be Rusijos ar kitų šalių šnipų pasiklausymų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bunkeryje galėtų tilpti apie 100 žmonių – iki 34 vadovų ir jų 34 užrašų rengėjų, taip pat protokolo, techninio ir maitinimo personalo.

Saugioje patalpoje taip pat bus rengiami ambasadorių ir aukšto rango ES pareigūnų susitikimai.

Patalpa bus neprijungta prie išorinio interneto, tačiau joje bus vidinė didelio ekrano konferencijų technologija ir mikrofonai, prijungti prie vienodai saugių 30 vertėjų kabinų.

Ir posėdžių salė, ir kabinos bus uždengtos NATO sertifikuotu izoliaciniu narvu, siekiant „sumažinti pavojų, kad bus panaudota kompromituojanti spinduliuotė“ – IT ekranų ir laidų generuojamos elektromagnetinės ir radijo bangos, kurias galima perimti nuotoliniu būdu.

Kiekvienas, kuris įeina, net jei jis yra valytojas, turi turėti SECRET EU saugumo pažymėjimą ir „būtina žinoti“ priežastį, kodėl ten yra.

SECRET EU yra antras aukščiausias bloko slaptumo lygis. Jis apima informaciją, kuri galėtų „rimtai pakenkti“ ES interesams. Remiantis ES saugumo gairėmis, informacijos nutekinimas gali „padidinti tarptautinę įtampą“ arba „kelti grėsmę gyvybei“ ar „viešajai tvarkai“ Europoje.

O ES vadovai ir darbuotojai turės palikti savo telefonus, nešiojamuosius kompiuterius, išmaniuosius laikrodžius, elektroninius raktų pakabukus ir net klausos aparatus garsui nepralaidžiose spintelėse už kameros.

Objektas turi būti pastatytas iki 2024 m. ES Tarybos komplekse Briuselyje, kuriame jau vyksta viršūnių susitikimai. Tiksli vieta dar nepasirinkta, tačiau pareigūnai ieško kur nors netoli įprastos ES viršūnių susitikimo patalpos, kad lyderiai galėtų lengviau keliauti pirmyn ir atgal.

Be to, bus imtasi visų priemonių, kad niekas nelegaliai negabentų pasiklausymo įrenginių, rašoma ES atmintinėje.

 

Bunkeris bus kruopščiai „iškratomas“ prieš ir po susitikimų, siekiant aptikti, surasti ir neutralizuoti bet kokį pasiklausymo įrenginį.

Jame bus „tinkamas komforto lygis VIP asmenims (baldai, kėdės ir kt.) ir tinkamas fiksuotas dekoras (pvz., vėliavos, bet nebus gėlių ar kitų dažnai keičiamų daiktų).

Visiems naujiems baldams, techninei įrangai ar aksesuarams turi būti atlikta TSCM [techninės apsaugos atsakomųjų priemonių] patikra.

Du Rusijos signalų specialistai balandį buvo išsiųsti iš šalies tarp 39 kitų šnipų, apsimetusių diplomatais Belgijos ambasadoje ir konsulatuose, o tai leidžia suprasti grėsmės lygį ES sostinėje.

Rusijos reakcija

Rusijos karo analitikas Aleksejus Leonkovas mano, kad bunkeris nepadės apsisaugoti, o ES prasideda isterija.

 

„Europoje su Rusija siejama didelė isterija, ypač tarp tų šalių vadovų, kurie pastaruoju metu aktyviau nei kiti remia Ukrainą, tiekdami jai sunkiąją ginkluotę“, – sako analitikas.

Saugus bunkeris nuo šnipų iš Rusijos Federacijos nėra tikroji priežastis, mano Leonkovas. Europos lyderiai bijo Rusijos hipergarsinių ginklų ir „branduolinio karo“, apie kurį Europoje buvo kalbama pastarąsias 2–3 savaites, pradžios.

Tačiau rusų branduolinės raketos sugeba prasibrauti pro bet kurį bunkerį, sako Leonkovas.

„Šaltojo karo metais būtent taip ir buvo. Kai tik buvo pradėta kalbėti apie kažkokią SSRS grėsmę, bunkerių paklausa net ir tarp paprastų žmonių išaugo eksponentiškai“, – apibendrino analitikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()