[Žinios trumpai] Europa išsigando savo sankcijų, naikins dalį draudimų Rusijai – kas čia vyksta?  ()

Žurnalistų teigimu, tai susiję su lėšomis, kurių prireiks pasaulinei prekybai maistu ir trąšomis. ES taip pat planuoja palengvinti produkcijos eksportą iš Rusijos uostų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga bankų sektoriuje ketina sušvelninti antirusiškas sankcijas. Jie planuoja atšaldyti dalį didžiausių Rusijos bankų lėšų, kurių prireiks pasaulinei prekybai maistu ir trąšomis.

Apie tai praneša britų leidinys „Reuters“, remdamasis dokumento projektu.

Žurnalistų teigimu, toks žingsnis ES bus žengtas Afrikos lyderių kritikos dėl neigiamo antirusiškų sankcijų poveikio prekybai fone. Jie mano, kad apribojimai gali dar labiau padidinti maisto, ypač grūdų, eksporto trūkumą, kurį sukėlė Rusija blokada Ukrainos uostuose.

Dokumente numatyta, kad bus atrakinti didžiausiems Rusijos kreditoriams VTB, „Sovcombank“, „Novikombank“, „FC Otkritie Bank“, VEB, „Promsvyazbank“ ir Rusijos bankui priklausantys ekonominiai ištekliai.

Atskirai pagal naujas sankcijas bus įšaldytas Rusijos „Sberbank“ turtas. Tačiau tai nebus taikoma ištekliams, kurių reikia maisto prekybai.

Dokumento projekte rašoma, kad sąskaitos bus atblokuotos „nustačius, kad tokios lėšos ar ekonominiai ištekliai reikalingi žemės ūkio ir maisto produktams, įskaitant kviečius ir trąšas, pirkti, importuoti ar gabenti“.

 

Leidinys skelbia, kad ES taip pat planuoja palengvinti maisto produktų eksportą iš Rusijos uostų, kuriuos prekybininkai nustojo aptarnauti po sankcijų įgyvendinimo, nepaisant priemonių, kurios aiškiai draudžia maisto produktų eksportą.

Liepos 18 d. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad sankcijos Rusijai nebus panaikintos, jei taika Ukrainoje bus sudaryta Kremliaus sąlygomis. Jis mano, kad V. Putinas turi būti atmuštas, kitaip jis nesustos ties Ukraina.

 

Liepos 5 dieną tapo žinoma, kad septintajame ES sankcijų Maskvai pakete siūloma įvesti Rusijos aukso importo draudimą į Europos šalis ir pratęsti galiojančias sankcijas iki 2023 metų sausio.

Tuo tarpu Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas kritikavo Europos sankcijas Rusijai ir pareiškė, kad ES „šovė sau į plaučius ir dabar gaudo orą“. Politikas mano, kad jei apribojimai nebus panaikinti, tai gali sužlugdyti Europos ekonomiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(34)
(-30)

Komentarai ()