[Žinios trumpai] Ir vėl Šaltasis karas? Rusija paleido ilgiausią pasaulyje povandeninį laivą, galintį nešti branduolines raketas  ()

Ekspertai mano, kad laivas sukurtas šnipinėjimui ir per ateinantį dešimtmetį tai gali būti pagrindu tarp JAV ir Rusijos atsiverti naujam Šaltajam karui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos pradžioje Rusijos karinis jūrų laivynas gavo ilgiausią žinomą povandeninį laivą „Belgorod“, kuris buvo perkeltas į Severdvinsko uostą Rusijos šiaurėje. Gamintojas povandeninį laivą vadina tyrimų laivu, tačiau ekspertai mano, kad jis skirtas šnipinėjimui ir gali gabenti branduolines raketas.

Tai pranešė CNN televizijos kanalas.

Povandeninis laivas buvo pagamintas didžiausioje Rusijos Federacijos laivų statybos gamykloje „Sevmash“. Ekspertai teigia, kad jo konstrukcija yra modifikuota rusų „Oscar II“ klasės povandeninių raketų laivų versija, padidinta, kad sutalpintų pirmąsias pasaulyje slaptas branduolines torpedas ir žvalgybos įrangą.

Jei povandeninis laivas galės sėkmingai papildyti Rusijos karinį jūrų laivyną šiais naujais pajėgumais, per ateinantį dešimtmetį tai gali atverti kelią grįžimui vandenyne į šaltąjį karą. JAV ir Rusijos povandeniniai laivai įtemptomis sąlygomis seks ir puls vienas kitą.

„Belgorod“ yra ilgiausias povandeninis laivas – daugiau nei 184 metrų. Laivas buvo nuleistas 2019 metais ir po bandymų 2020 metais turėjo būti perduotas Rusijos kariniam jūrų laivynui. Tačiau jie buvo atidėti dėl koronaviruso pandemijos.

 

Rusijos žiniasklaida praneša, kad povandeninis laivas gabens „Poseidon“ branduolines torpedas, jos dar tik kuriamos, ir keliaudamas netoli jūros dugno gali praeiti pakrančių apsaugos tarnybas. Tiek JAV, tiek Rusijos pareigūnai teigia, kad torpedos gali nugabenti kelių megatonų galios kovines galvutes, sukeldamos radioaktyvias bangas, dėl kurių pakrantės ruožai dešimtmečius taptų negyvenami.

Tačiau Amerikos mokslininkų federacijos branduolinės informacijos projekto direktorius Hansas Christensenas mano, kad tokie ginklai gali būti neįtraukti į Rusijos Federacijos arsenalą. Anot jo, „Poseidono“ projektas bus parengtas tik antroje šio dešimtmečio pusėje.

 

„Ši technologija – tiek torpeda, tiek platforma – vis dar kuriama“, – sakė jis.

„Belgorod“ gali būti tik vienas iš keturių Rusijos povandeninių laivų, galinčių gabenti „Poseidon“ torpedas. Du iš jų skirti aptarnauti Rusijos Ramiojo vandenyno laivyną, o du – Šiaurės laivyną.

Ir kol „Poseidon“ kuriamas, povandeninis laivas greičiausiai rinks žvalgybos informaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(17)
(-13)

Komentarai ()