[Žinios trumpai] Į teismą paduotas Čikagos miestas, gali būti didelis skandalas: dirbtinis intelektas be jokių įrodymų sodina žmones į kalėjimą  ()

Po beveik metų kalėjimo 65 metų Čikagos gyventojas Michaelas Williamsas, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, padavė miestui ieškinį, motyvuodamas tuo, kad prieštaringai vertinama DI (dirbtinis intelektas) programa „ShotSpotter“ paskatino jį įkalinti iš esmės be įrodymų, praneša „The Associated Press“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M. Williamso, bendradarbiaujant su žmogaus teisių gynimo grupe „The MacArthur Project“,  pateiktame federaliniame ieškinyje teigiama, kad pareigūnai „aklai tikėjo“ šūvių nustatymo technologija, dėl kurios ne tik buvo neteisėtai sulaikytas, bet galiausiai tai sustabdė policiją nuo kitų veiksmų.

Jei byla bus laimėta, Čikagai gali tekti nutraukti bet kokią „ShotSpotter“ veiklą. Ir atsižvelgiant į tai, kad praėjusiais metais miestas tyliai atnaujino savo 33 milijonų dolerių kontraktą su technologijų įmone, šis atvejis gali būti posūkio taškas policijos veikloje diegiant dirbtinį intelektą, jei M. Williamsas laimės.

„ShotSpotter“ yra gana prieštaringa. 2021 m. „MacArthur Project“ ataskaitoje teigiama, kad 89 procentams „ShotSpotter“ perspėjimų trūko įrodymų vietoje, o „Vice“ tyrimas tais pačiais metais nurodė siaubingą 2021 m. kovo mėn. neginkluoto juodaodžio 13-mečio Adamo Toledo mirtį, kurį nušovė Čikagos policija, reaguodama į „ShotSpotter“ perspėjimą – ir apkaltino programinę įrangą rasine diskriminacija.

 

„Per mažiau nei dvejus metus buvo daugiau nei 40 000 „ShotSpotter“ programos aklaviečių“, – rašoma „MacArthur“ projekto ataskaitoje.

Anot „Engadget“, policija net nepatvirtino M. Williamso motyvo, kuris buvo apkaltintas nušovęs 25 metų Safarianą Harringą, veždamas jaunuolį namo iš protesto dėl policijos žiaurumo.  Viskas, ką jie turėjo, buvo begarsis automobilio apsaugos vaizdo įrašas ir „ShotSpotter“ įspėjimas.

 

„ShotSpotter“ paneigė teiginius apie netikslumą ir rasinį šališkumą, penktadienio pareiškime tvirtindama, kad jų dirbtinio intelekto sistema yra „labai tiksli, o bendras visų klientų aptikimo realiuoju laiku tikslumas yra 97 proc.“ ir veikia sudarydama „objektyvius istorinius duomenis apie susišaudymus ir žmogžudystes“. Nepaisant to, kaltinimai yra labai rimti: tais pačiais metais „ShotSpotter“ įspėjimai įkalino nekaltą vyrą ir žuvo neginkluotas vaikas. Bus įdomu pamatyti tolesnę bylos eigą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(7)
(5)

Komentarai ()