[Žinios trumpai] Tarptautinė energetikos agentūra Rusijoje prognozuoja „naftos infarktą“: prasideda vienas stipriausių žlugimų iškasenų pramonės istorijoje  (3)

Rusijos ekonomikos naftos širdis turės išgyventi „širdies priepuolį“, prarandant kas penktą naftos gavybos barelį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) prognozuoja „naftos infarktą“ Rusijoje: iki 2023 metų pradžios naftos gavyba Rusijos Federacijoje sumažės beveik 20 proc., o tai bus vienas stipriausių žlugimų iškasenų pramonės istorijoje, rašo „Bloomberg“.

Iš 10,8 mln. barelių kasdieninės gavybos naftos pramonė neteks apie 2 mln., o bendra naftos gavyba – 8,8 mln. b/d – sumažės iki minimumo nuo 2002–2003 m. TEA skaičiuoja, kad iki metų pabaigos įsigaliosiantis ES embargas, apimantis tanklaivių laivybos draudimą, paliks 1,3 mln. barelių žalios naftos ir 1 mln. naftos produktų per dieną.

Visus juos nukreipti į Aziją bus sunku: Indijos ir Kinijos paklausa mažėja jau trečią mėnesį iš eilės ir dabar yra 17 % mažesnė už balandžio-gegužės mėn. Dėl to Rusijos ekonomikos naftos širdis, nuo sovietmečio į šalį pumpavusi milijardus žaliavinių dolerių, turės išgyventi „širdies priepuolį“, prarandant kas penktą gavybos barelį.

Rusijos naftos pramonė prarado panašius kiekius tik du kartus per šiuolaikinę istoriją: per pandeminę krizę (minus 2 mln. barelių per dieną) ir po SSRS žlugimo (minus 5,4 mln. barelių per dieną 1987–1996 m.). Padėtį apsunkina tai, kad, prarasdamos rinkas, Rusijos naftos kompanijos prarado ir technologijas.

 

Kovo mėnesį didžiausios užsienio naftos telkinių paslaugų bendrovės („Schlumberger“, „Baker Hughes“, „Weatherford“ ir „Halliburton“) paskelbė stabdančios visas operacijas Rusijoje. „Tai turės didelę neigiamą įtaką gamybai“, – rašo PSB analitikai: Rusijos naftininkai sugeba patys gręžti gręžinius, tačiau aukštųjų technologijų sprendimai dažniausiai importuojami.

Didžiausia jų dalis yra gamybos skatinimo, sustiprinto naftos gavybos paslaugų segmente (50 proc.) ir sunkiai atkuriamų atsargų technologijų (60 proc.) srityse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(77)
(1)
(76)

Komentarai (3)