Šiam mažam moduliniam branduoliniam reaktoriui JAV reguliatoriai įžiebė žalią šviesą  (1)

NuScale jėgainių įrengimu susidomėjo jau vienuolika šalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

  • JAV branduolinio reguliavimo komisija (U.S. Nuclear Regulatory Commission – NRC) patvirtino branduolinio sektoriaus lyderio NuScale mažo modulinio reaktoriaus dizainą.
  • Šie reaktoriai bus gaminami gamykloje ir montuojami netradiciškai mažose branduolinėse jėgainėse.
  • Energetikai kyla didžiulis dekarbonizavimo iššūkis.

    1. NRC žengė svarbų žingsnį link sparčiai augančio modulinių branduolinių reaktorių judėjimo ir patvirtino praktiškai visus pramonės lyderio NuScale mažo reaktoriaus dizaino formalumus. Liepos 29-os skelbimas nuskambėjo po šešių nuolatinio darbo metų, siekiant reguliacinio patvirtinimo.

      Mažumo ir modulumo kombinacija yra branduolinės branduolinės energetikos naujiena. Pirmosios branduolinė jėgainės buvo mažos dėl to, kad paprasčiausiai buvo apribotos turima technologija. Modulinio dizaino koncepcija tuomet buvo todėl, kad, na, tiesą sakant, ko tada nebuvo? Šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo netgi branduolinių šeimyninių sedanų koncepcija.

       

      Oregono valstijoje, Portlando priemiestyje įsikūrusi NuScale, savo mažo modulinio reaktoriaus koncepciją vystė ilgiau, nei 15 metų. Kompanija veiklą prasidėjo amžiaus pradžioje su finansavimu iš JAV Energijos departamento, apjungusio daugelio universitetų ir valstybinių laboratorijų interesus — tai labai paplitę energijos sektoriuje ir tokiose mokslo srityse, kaip fizika. Tuomet, 2007-ais, NuScale atsiskyrė ir viena leidosi į ilgą kelią link branduolinio reguliavimo institucijų patvirtinimo; formaliai šis procesas prasidėjo 2016 m., kai NuScale pirmą kartą kreipėsi dėl savo modulinio reaktoriaus dizaino.

      „Rinkdama dizaino sertifikavimui reikalingą informaciją, kurią sudaro 12 000 lapų, 14 teminių pranešimų, ir daugiau, nei 2 milijonai lapų papildomos informacijos, NuScale komanda užtruko daugiau nei 2 milijonus darbo valandų“ e.paštu Popular Mechanics rašė NuScale marketingo ir komunikacijų viceprezidentė Diane Hughes. „Savo ruožtu NRC daugiau nei ketvirtį milijono darbo valandų pareiškimą nagrinėjo. Šis patikrinimas užtruko 42 mėnesius ir tai buvo sparčiausias dizaino įvertinimas NRC istorijoje.“ Hughes tai aiškina NuScale dizaino paprastumu.

       

      Savo pranešime NRC paaiškina, kad NuScale mažas modulinis reaktorius tėra septintas reaktoriaus dizainas, kuris kada nors buvo patvirtintas naudoti JAV ir pirmas modulinis. Norint suprasti šio įvykio svarbą, reikia pažvelgti, kaip buvo kuriamos kitos branduolinės jėgainės.

      Išaugau Byrono branduolinės jėgainės šalia Rockfordo, Ilinojaus valstijoje, šešėlyje. Šios jėgainės statyba truko dešimtmetį maždaug pusantros kvadratinės mylios [3,6㎢] plote. Jėgainė buvo planuojama apie šį plotą, ne atvirkščiai – kur dar galima statyti jėgainę, kuri pakankamai toli nuo miesto, kurioje yra natūralus tekantis vanduo, kurioje užtektų vietos daugiau, nei 700 darbuotojų ir visai saugos ir rezervinei įrangai? Kokį reaktorių galime ten pastatyti?

       

      Ši gigantiška jėgainė veikia beveik 40 metų, nepertraukiamai tiekdama energiją maždaug dviems milijonams namų ūkių Ilinojaus šiaurėje. Tačiau netgi ji įsivėlusi į licencijavimo ir atnaujinimo kontroversiją, bent iš dalies dėl to, kad branduolinės energijos ir energijos platesne prasme ateitis dabar yra neaiški. Branduolinę energiją daug kas vertina nepalankiai, ir tam yra priežasčių: keletas didžiulių katastrofų gadino visuomenės nuomonę ne vieną dešimtmetį, ir dabar daugelis aštunto ir devinto dešimtmečio „branduolinio bumo“ jėgainių baigia savo tarnybą, tapdamos albatrosais.

      Bet jų gynėjai sako, kad paprasčiausiai nėra kito būdo pakeisti pasaulio dabar naudojamos iškastinio kuro energijos. Norint nustoti jėgainėse deginti anglis ir dujas, reikia kažkuo jas pakeisti, ir atsinaujinanti energija paprasčiausiai negali visų poreikių patenkinti. Atsinaujinanti energija nėra tinkamas ar prieinamas sprendimas visoms bendruomenėms, kurioms reikia dekarbonizuoto energijos sprendimo. Į šią rinką ir atėjo maži moduliniai reaktoriai.

       
       
       

      „Ypač dabar, kai pasaulį kamuoja tokios krizės, kaip energijos kainų nepastovumas ir klimato sukelti ekstremalūs orų įvykiai, tokių neanglinių energijos sprendimų, kokius siūlo NuScale maži modulinia reaktoriai, poreikis didelis kaip niekad,“ sako Hughes. „Europos dujų kainoms mušant rekordus, branduolinio kuro kainos visuomet buvo ir tebėra daug stabilesnės už gamtinių dujų. Be branduolinės energijos, išsikeltų klimato kaitos tikslų pasiekti paprasčiausiai neįmanoma.“

      NuScale mažų modulinių branduolinių reaktorių idėjų rinkoje tikrai nėra vieniši, bet turi vieną ypatingą pranašumą: nors jos dizainas savotiškai revoliucingas, bet vis viena paremtas vandeniu aušinamų branduolinių jėgainių karta. Kaip ir Byrono, NuScale jėgainės bus aušinamos gėlo vandens telkiniais. Bet tas vanduo cirkuliuos, bus aušinamas ir panaudojamas iš naujo, o ne išpilamas; NuScale sako, kad jos reaktoriai be pompų gali veikti beveik neribotai.

       
       

       

      Turėdama reguliatoriaus patvirtinimą, NuScale galės pagaliau suplanuoti savo pirmas jėgaines JAV. Jų statymo vietos dar nėra patvirtintos, ypač todėl, kad branduolinių jėgainių reguliavimas aptaria statymą tokių didžiulių jėgainių, kaip esanti Byrone. Bet NuScale reaktoriai bus statomi ne vietoje, o gaminami fabrikuose ir dalimis atgabenami į galutinę vietą, kur bus instaliuojami ir aktyvuojami.

      „Daugelio šalių potencialūs klientai susidomėjo mūsų technologija, ir jau esame pasirašę 18 aktyvių memorandumų su klientais iš 11 šalių, svarstančių NuScale jėgainės statymą,” sakė Hughes.

      Caroline Delbert
      www.popularmechanics.com




      Pasidalinkite su draugais
      Aut. teisės: www.technologijos.lt
      (21)
      (2)
      (19)

      Komentarai (1)