Visoje Europoje tiesiog beprotiškos elektros kainos: skelbiamas žemėlapis, kiek kainuoja elektra skirtingose valstybėse (Foto)  (7)

Atrodo, kad Europos energijos rinkose nauji rekordai yra kasdienybė, nes elektros kainos dabar yra didesnės nei pastarojo dešimtmečio vidurkis. Prognozuojama, kad vėjas regione bus negausus, todėl tinklai priklausys nuo iškastinio kuro. Tad elektros kainos tik augs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be augančios infliacijos, vienas pagrindinių energetikos krizės Europoje kaltininkų yra gamtinės dujos, brangstančios prekės ir sumažėjęs jų eksportas iš Rusijos dėl jos invazijos į Ukrainą.

Be to, JK, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Šiaurės šalių regione megavatvalandės kainos šoktelėjo 5,5 % iki 645,54 euro (~640,83 USD), o tai yra septynis kartus daugiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Tuo tarpu „Bloomberg“ energetikos ir žaliavų apžvalgininkas Javieras Blasas socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo savo nuomone apie energetikos krizę Europoje.

 

„DIENOS ŽEMĖLAPIS: Europos elektros energijos kainos tokios, kad norisi verkti, kai daugelis šalių šiandien nustato rekordines aukštumas. Pastebėtina, kad Šiaurės šalyse kaina siekia beveik 400 eurų už MWh, o Vokietijoje – 600 eurų. Iki 2020 m. viskas, kas viršijo 75–100 eurų, buvo laikoma brangia elektra.“

Elektros tiekimo nutraukimai

Suomijos tinklų operatorius „Fingrid“ rugpjūčio 23 d. perspėjo suomius, kad jie turėtų būti pasiruošę, jog žiemos mėnesiais dėl elektros trūkumo nutrūks elektros tiekimas. Šis įspėjimas pateikiamas atsižvelgiant į tai, kad šalis žiemos mėnesiais importuoja elektros energiją iš Švedijos, Estijos ir Rusijos, ir, kaip dabar atrodo, šis importas gali sustoti.

 

Vis dėlto atrodo, kad energetikos krizė yra pasaulinis reiškinys, nes šalys vėl atsisuka į atominę energetiką po to, kai Rusijos karas Ukrainoje sukrėtė iškastinio kuro rinkas ir išaugo elektros energijos sąskaitos. Taigi, Japonija jau svarsto statyti naujos kartos atomines elektrines, kaip rugpjūčio 24 d. pranešė „Nikkei“.

Apskritai atrodo, kad Europos ir galbūt kitų pasaulio šalių laukia šalta žiema, nes energijos kainos nenustoja augti. Taupymas galėtų būti šios žiemos raktinis žodis, nes nėra greito šios problemos sprendimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(10)
(4)

Komentarai (7)