[Žinios trumpai] Mokslininkas šokiruoti: paaiškėjo ką tokio Rusija tyčia daro su dujomis, tai sukels pasaulinę ekologinę katastrofą  (3)

Rusija netoli sienos su Suomija kasdien sudegina 4,34 mln. kubinių metrų dujų. Anksčiau jos buvo eksportuojamos į Vokietiją. Apie tai rašo BBC, remdamasis Norvegijos analitinės bendrovės „Rystad Energy“ analize.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija vien pasienyje su Suomija kasdien sudegina 10 mln. eurų vertės dujų kiekį (300 mln. per mėnesį). Anksčiau jos per „Nord Stream 1“ buvo tiekiamos į Vokietiją.

Birželio mėnesį Rusija gerokai sumažino dujų tiekimą per „Nord Stream 1“. Nuo to laiko mokslininkai pastebėjo žymiai padidėjusią šilumą, spinduliuojančią iš dujų infrastruktūros objekto netoli Suomijos sienos. Tai rodo dujų deginimą. Suomiai netgi mato liepsną.

Pažymima, kad dujų deginimas yra įprastas reiškinys perdirbimo įmonėse. Paprastai tai daroma dėl techninių ar saugumo priežasčių. Tačiau dabartinis deginimo mastas suglumino ekspertus.

„Niekada nemačiau tiek daug fakelų suskystintų gamtinių dujų gamykloje. Nuo birželio mėnesio pamatėme šią didžiulę ugnies viršūnę ir ji tiesiog nepranyko. Ji išliko labai neįprastai aukšta“, - sakė universiteto palydovinių duomenų ekspertė Jessica McCartney.

Kompanijos „Capterio“, kurios specializacija yra iššvaistomų gamtinių dujų surinkimo įrangos gamyba,  generalinis direktorius Markas Davisas teigia, kad Rusija dujas degina yra tyčia, bet tam yra paaiškinimas. „Operatoriai dažnai labai dvejoja, ar reikia išjungti įrenginius, baimindamiesi, kad gali būti techniškai sunku arba brangu juos paleisti iš naujo“, – sakė jis.

 

Mokslininkams nerimą kelia ir didelis anglies dvideginio bei suodžių kiekis, susidarantis deginimo metu. Tai galėtų pagreitinti ledo tirpimo procesą Arktyje.

(11)
(17)
(-6)

Komentarai (3)