Maskva parengė galingą smūgį Europai: Medvedevas skelbia, kas suplanuota šiai žiemai ir tai ne pabaiga  (58)

Rusija grasina iki metų pabaigos dujas pabranginti 50 % ir daugiau.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-29 Maskva parengė galingą smūgį Europai: Medvedevas skelbia, kas suplanuota šiai žiemai ir tai ne pabaiga  (58)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Saugumo Tarybos pirmininko pavaduotojas ir buvęs šalies prezidentas Dmitrijus Medvedevas prognozavo, kad iki metų pabaigos dujų kaina sieks 5000 eurų už tūkstantį kubinių metrų, o tai yra dvigubai daugiau, palyginus su dabartine kaina.

„Dėl dujų kainų padidėjimo iki 3500 eurų už tūkstantį kubinių metrų, esu priverstas iki 2022 metų pabaigos patikslinti numatomas kainas iki 5000 eurų“, – rašė jis savo „Telegram“ kanale. Kreipdamasis į Europos Sąjungos (ES) valstybių ir vyriausybių vadovus D. Medvedevas pridūrė: „Su geriausiais linkėjimais“.

Dujų kaina Europoje šį penktadienį siekė 3306,8 dolerio, arba 326,4 euro/MWh, tad D. Medvedevo nurodytas augimas viršija dabartinę vertę 51,2 %.

„Gazprom“ prieš dvi savaites pabrėžė, kad dujų kaina Europoje šią žiemą viršys 4000 dolerių, o oficiali Rusijos naujienų agentūra TASS šį penktadienį ekspertams „įdėjo į lūpas“ – jų nenurodydamas – 5000 dolerių. D. Medvedevo nuomone, „šiuo metu rinkoje nėra pagrįstos ribos neatidėliotinai rinkos kainai“, – teigė TASS.

Dėl augančių kainų, net ir šiuo metu mažėjant Rusijos tiekimui į ES, Rusijos valstybė, ekspertų skaičiavimais, iš dujų eksporto per ketvirtį gali uždirbti 20 mlrd. dolerių.

Dujos kaip karo ginklas

Kelių ES šalių vyriausybės paskelbė apie energijos taupymo programas, susidūrusios su dramatiškai išaugusiomis dujų kainomis, kurios šią savaitę viršijo 3500 dolerių.

Savo ruožtu D. Medvedevas interviu Prancūzijos televizijai patikino, kad Maskva nenori užsukti dujų čiaupo, bet „dabar Europa tapo Amerikos politikos kanalu“.

 

„Dujas Europai tiekiame dešimtmečiais. Europa liko patenkinta, mes taip pat. Tai reiškia, kad santykiai buvo pragmatiški“, – LCI kanalui patikino jis.

Jis pabrėžė, kad nepaisant to, kad po Vakarų sankcijų už dujas imta mokėti rubliais, Maskva visada buvo pasirengusi sutartu kiekiu siurbti dujas.

„Jeigu jie užlauš rankas, uždraus mums mokėti arba atsisakys remontuotų turbinų tiekimo ar „Nord Stream 2“ (dujotiekio) paleidimo, tai tada tiekimas nepasieks tokių apimčių, kokių tikisi Vakarų šalys“, – perspėjo jis.  

Be to, jis laikė „nerealia“ galimybę JAV suskystintomis dujomis pakeisti Rusijos gamtines dujas, nes „vamzdynų dujos yra daug pigesnės, o suskystintos – nepaprastai brangios“.

 

„Priėjo prie to, kad (Vokietijos) kancleris Olafas Scholzas atvyko į Kanadą susitarti dėl suskystintųjų dujų tiekimo, motyvuodamas siekiu, kad dujas geriau pirkti iš artimos ir demokratinės šalies, o ne iš Rusijos. Na, nusipirk“, – sakė jis.

Tarptautinės spaudos teigimu, Rusija gali sau leisti metams be nuostolių sustabdyti dujų tiekimą Europai, jei bus išlaikytas esamas naftos kainų ir eksporto lygis.

Laikraščio straipsnyje Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo „barbarišką invaziją“ į Ukrainą dėl pasaulinio energijos kainų padidėjimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(40)
(-31)

Komentarai (58)