[Žinios trumpai] Kažkas keisto Baltarusijoje: teismas pripažino, kad Baltijos šalių teritorijoje esanti Veišnorija yra ekstremistinė valstija, viskas griežtai uždrausta  ()

Ar esate girdėję apie Veišnoriją? Šios valstybės simbolika ir darbai Baltarusijoje dabar draudžiami. Nors Veišnorija net nėra tikra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veišnorijos turinys internete, pasirodęs po Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų „Zapad 2017“, buvo uždraustas. Baltarusijos Lydos rajono teismas Veišnorijos socialinių tinklų puslapiuose publikuotą medžiagą vertino kaip „ekstremistinę“. Teismo atstovai taip įvertino Veišnorijos turinį „YouTube“, VK.com, „Facebook“, „Instagram“,  „TikTok“, „Telegram“ ir kitose platformose. Nors tai - net nėra tikra valstybė.

Kas yra Veišnorija?

Veišnorija – išgalvota valstybė, sukurta pratyboms „Zapad 2017“, kuriose dalyvavo Baltarusijos ir Rusijos pajėgos. Buvo sukurta istorija, kad trys šalys agresorės puola sąjunginę Rusijos Federacijos ir Baltarusijos valstybę.  Priešo pajėgas sudarė Veišnorija, Vesbarija ir Lubenija. Menka paslaptis, kad buvo kalbama apie Lietuvą, Latviją ir Lenkiją, tačiau šios valstybės agresorėmis nebuvo įvardijamos. Lubenija geografiškai atspindėjo Suvalkų koridorių.

Baltarusijos Respublikos generalinis štabas nubraižė situacijos žemėlapį, kur sąlyginei Veišnorijai buvo paskirta vieta šalies šiaurės vakaruose. Netrukus vadinamoji Veišnorija turėjo savo „Užsienio reikalų ministeriją“, valstybės simbolius, taip pat nacionalinę valiutą – talerį. Kažkuriuo metu Veišnorija persikėlė į internete ir išgalvotos valstybės interneto portale užsiregistravusių piliečių skaičius viršijo 19 tūkstančių.

 

Socialiniuose tinkluose pasirodęs Veišnorijos turinys dažnai buvo pristatomas kaip priešiškas Baltarusijos režimui.

(10)
(20)
(-10)

Komentarai ()