A. Lukašenka: Rusija patobulino mūsų reaktyvinius lėktuvus, jie galės gabenti atominį ginklą  ()

Baltarusijai įsitraukus į karą su Ukraina, Minskui tenka dar glaudžiau bendradarbiauti su Maskva. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka paskelbė, kad Rusija patobulino jo šalies reaktyvinius lėktuvus, kad šie galėtų gabenti taktinius atominius ginklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kartą Sankt Peterburge mes su Vladimiru Putinu pasakėme, jog atnaujinsime Baltarusijos lėktuvus „Suchoj“, kad jie galėtų skraidinti branduolinius ginklus, – sakė Baltarusijos diktatorius. - Ar manote, kad kalbame nesąmones? Viskas paruošta“, – sakė jis.

Birželį per susitikimą su savo kolega iš Rusijos A.Lukašenka paprašė V.Putino modernizuoti jo šalies naikintuvus „Suchoj Su-25“, kad jie galėtų skraidinti branduolinius ginklus.

Baltarusijos lyderis teigė, kad tai leistų šalies oro pajėgoms atspindėti NATO atliekamas pratybas. Per tą patį susitikimą Rusijos vadovas pareiškė, kad jo šalis suteiks Baltarusijai branduolinį ginklą galinčių nešti raketų „Iskander-M“. Baltarusijos kariuomenė „turi gana daug „Su-25“ lėktuvų. Juos galima atitinkamai perginkluoti“, – susitikime sakė V.Putinas.

Pramonės leidinių duomenimis, Baltarusija eksploatuoja 67 „Su-25“ lėktuvus, todėl šis naikintuvas – labiausiai paplitęs kovinis orlaivis šalies arsenale.

Varšuvos universiteto politologas Marekas Jablonowskis teigė, kad Baltarusija mano, jog „įtempusi karinius raumenis užsitikrins išlikimą“, ir kad šalis „pasirengusi mainais į Maskvos paramą iškeisti dar didesnę savo suvereniteto dalį“.

 

Tuo tarpu kai kurie analitikai mano, kad Minskas tariamą patobulinimą daugiausia išnaudos prieš Vakarus nukreiptai propagandai.

„Jei V.Putinas suteikia A.Lukašenkai branduolinį ginklą, tai daro tam, kad sustiprintų jį patį ir jo pozicijas. Nesu tikras, ar jis to nori, – „Twitter“ rašė Baltarusijos žurnalistė, nenuolatinė analitinio centro „Atlantic Council“ bendradarbė Hanna Liubakova. – Savo reaktyviniams lėktuvams ir raketų paleidimo sistemoms dislokuoti Rusijos armija panaudojo kitus aerodromus (esančius arčiau Ukrainos sienos). Jie nepriklausė ir nepriklausys Minsko režimui“.

Dėl tariamo modernizvimo taip pat kyla ir techninių klausimų. Londone įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto tyrėjai praėjusį mėnesį paskelbtame dokumente rašė, jog „Su-25“ šį vaidmenį atlikti bus sudėtinga, tad kyla klausimas, ar Rusijos ir Baltarusijos pranešimu galima tikėti. „Su-25“, sukurtas kaip artimos oro paramos lėktuvas, tad tikriausiai galėtų gabenti branduolinį ginklą tik laisvo kritimo režimu“, rašė analitikai.

 

2022 m. vasarį Minskas surengė referendumą, leidusį valdžiai pakeisti konstitucijos straipsnį, kuriame Baltarusija apibūdinama kaip „zona be branduolinių ginklų“ ir „neutrali“ valstybė. Taip sudarytos sąlygos Rusijai dislokuoti papildomus branduolinius ginklus NATO rytiniame flange.

Parengta pagal „Defense Express“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(4)
(-3)

Komentarai ()