[Žinios trumpai] Kantrybė dėl energijos kainų baigėsi – dešimtys tūkstančių čekų išėjo į gatves protestuoti prieš vyriausybę, ES ir NATO (Video)  (26)

Dešimtys tūkstančių protestuotojų iš viso politinio spektro šeštadienį demonstravo prieš Čekijos vyriausybę, ES ir NATO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apytiksliai 70 000 žmonių išėjo į Prahos gatves ragindami valdančiąją koaliciją suvaldyti energijos kainas, tuo pačiu išreikšdami savo nepritarimą Europos Sąjungai (ES) ir NATO.

Protestų organizatoriai iš kelių kraštutinių dešiniųjų politinių grupių teigė, kad Vidurio Europos valstybė turėtų būti neutrali kariniu požiūriu ir išlaikyti dujų importą iš Rusijos.

Policijos duomenimis, į gatves išėjo apie 70 000 žmonių.

Kai kurios proteste dalyvavusios grupės buvo prieš migrantus nusiteikusi populistinė Laisvės ir tiesioginės demokratijos partija kartu su Čekijos komunistų partija.

„Mūsų demonstracijos tikslas – reikalauti pokyčių, daugiausia sprendžiant energijos, ypač elektros ir dujų, kainų klausimą, kuris šį rudenį sugriaus mūsų ekonomiką“, – vietos žiniasklaidai sakė renginio vienas iš organizatorių Jiri Havelas.

Protestuotojai pareikalavo konservatorių ministro pirmininko Petro Fiala atsistatydinimo, kritikuodami jo koalicinę vyriausybę daugeliu klausimų, kartu sukritikuodami jos į Vakarus orientuotą politiką.

Demonstrantai susirinko Vaclavo aikštėje miesto centre, vieną dieną po to, kai vyriausybė išgyveno balsavimą dėl nepasitikėjimo, opozicijai pareiškus dėl neveiklumo prieš infliaciją ir energijos kainas.

 

Įvykiai Čekijos Respublikoje rodo, kaip Europos energetikos krizė skatina politinį nestabilumą, nes sparčiai didėjančios elektros energijos kainos sukėlė precedento neturinčią infliaciją.

Daugelis europiečių nerimauja, kad didelė infliacija dėl dabartinės energetikos krizės gali paskatinti socialinius neramumus, protestus ir streikus, rodo nauja Europos apklausa.

Protestuotojai Čekijoje pasmerkė vyriausybę už prisijungimą prie ES sankcijų Rusijai dėl karo Ukrainoje, sakydami, kad dėl jų kilo dujų ir elektros kainos.

Fiala, vadovaujantis valdančiajai centro dešiniųjų penkių partijų koalicijai, šeštadienį CTK naujienų tarnybai sakė, kad protestuotojai veikė prieš šalies interesus.

 

„Protestą Vaclavo aikštėje sušaukė jėgos, kurios yra prorusiškos, yra arti kraštutinių pozicijų ir prieštarauja Čekijos interesams“, – sakė jis, nors pridūrė, kad kiekvienas turi teisę demonstruoti.

Čekija stipriai remia Ukrainą prieš Rusijos pajėgas, skirdama finansinę ir karinę pagalbą, taip pat priimdama daugybę ukrainiečių pabėgėlių.

Fialos vyriausybė kitą savaitę nori sušaukti nepaprastąjį ES šalių posėdį, kad būtų siekiama vieningo požiūrio į energetikos krizę.

Čekijos Respublika šiuo metu pirmininkauja blokui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(16)
(-11)

Komentarai (26)