ES nori įvesti elektros kainos limitus – kiek tuomet kainuotų elektra?  (21)

Elektros kaina Vokietijoje, kuri yra regioninis standartas, viršija 450 eurų už 1 MWh. ES tikslas – sumažinti namų ūkių ir pramonės elektros poreikį maždaug 15 proc.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjungoje norima sumažinti elektros suvartojimą ir įvesti maksimalias kainas energetikos įmonėms. Tai pranešė agentūra „Bloomberg“, remdamasi vidiniu ES dokumentu.

Europos ministrai aptars iškastinio kuro gamintojų apmokestinimą ir energetikos įmonių perteklinių pajamų iš kitų šaltinių apribojimą. Idėja tokia – pelną nukreipti vartotojų palaikymui, sako pašnekovai.

Agentūros teigimu, elektros poreikiui mažinti Europos Sąjunga siūlys du planus. Pirmasis apima bendrą elektros energijos suvartojimo sumažinimą 10–15 %.

Antrasis variantas pareikalaus privalomai sumažinti suvartojimą bent 5 % įmonių produkcijos piko valandomis. Elektros energijos gamybos įmonėms, kurios nenaudoja dujų, ribinė elektros kaina gali būti nustatyta 200 Eur už MWh.

„Financial Times“ pažymėjo, kad dabartinė neatidėliotina elektros kaina Vokietijoje, kuri yra pripažinta regioniniu etalonu, viršija 450 eurų už 1 MWh.

„Credit Suisse“ vyresnysis analitikas Jensas Zimmermanas teigė, kad ES pasiūlymas netrukdys investicijoms į technologijas.

„Požiūris atrodo geras. Europos Komisija stengiasi sumažinti elektros kainą vartotojams, tuo pat metu akcentuodama energijos taupymą. Taip bus remiamos investicijos į pigią atsinaujinančią energiją ir energijos vartojimo efektyvumą“, – sakė Europos Parlamento narys iš Suomijos „Žaliųjų“ partijos.

 

Europos Komisija numato apriboti iš Rusijos importuojamų dujų kainas. Toks žingsnis gali padidinti įtampą, nes Maskva paskelbė nutraukianti dujų tiekimą šalims, pasirašiusioms susitarimą dėl kainų viršutinės ribos, nurodė agentūra.

„Bloomberg“ duomenimis, Čekija iš penktadienio energetikos ministrų susitikimo darbotvarkės bandys išbraukti klausimą dėl galimos Rusijos dujų kainos viršutinės ribos, sakė šalies prekybos ir pramonės ministras Józefas Sikela.

 

Dėl energetikos krizės Europos branduolinių tyrimų organizacija CERN rengia planą dalį dalelių greitintuvų uždaryti. Organizacijos įrenginiai sunaudoja apie 200 megavatų elektros energijos, 3 kartus daugiau nei Šveicarijos miestas Ženeva.

Rugpjūčio 30 dieną elektros kaina Europoje pirmą kartą istorijoje šoktelėjo virš 1000 eurų už 1 MW/val.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai (21)