Rudeninė elnių migracija prasidėjo – ar elnių švilpukas gali užkirsti kelią susidūrimui su automobiliu? Štai ką rodo tyrimai (Video)  ()

Elniai gali kelti nepatogumų vairuojant, ypač per elnių poravimosi sezoną, prasidedantį rugsėjį ir spalį. Kadangi šie miško padarai tampa aktyvesni, turite didesnę galimybę su jais susidurti vairuojant.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elniai maitinimosi metu taip pat dažniau sukelia autoavarijų. Kai kurie vairuotojai pasitiki elnių švilpukais – nebrangiais priedais, kuriuos galima įdėti į jūsų transporto priemonę, kad būtų išvengta laukinių gyvūnų. Tačiau ar yra įrodymų, kad elnių švilpukai užkerta kelią susidūrimams?

Štai ką daro elnių švilpukas

Elnių švilpukai skirti skleisti įvairaus dažnio, kartais ultragarso, garsus. Daugelis elnių švilpukų gamintojų teigia, kad dėl šio nepažįstamo triukšmo elnias sustoja šalikelėje, o ne lekia per kelią. Švilpumas paprastai pasigirsta, kai keliaujate 50–60 km per valandą greičiu.

Atrodo, kad tai greitas sprendimas atgrasyti elnius, o dauguma elnių švilpukų kainuoja 10 eurų ar mažiau. Jie pagaminti iš patvaraus plastiko ir tvirtai pritvirtinami lipniu pagrindu. Daugelis šių produktų, pvz., „Amazon“ parduotuvėje parduodamas „Save-A-Deer“ švilpukas, taip pat turi labai teigiamų klientų atsiliepimų.

Tačiau neturėtumėte pasikliauti vien elnių švilpuku

Pasak JAV draudimo bendrovės „Erie Insurance“, tyrimai ne kartą įrodė, kad elnių švilpukai neveikia. „Erie Insurance“ minimas vienas tyrimas, kurio metu mokslininkams nepavyko pasiekti, kad bent vienas iš šių prietaisų patikimai sustabdytų elnius, nepaisant skirtingo dažnio.

 

Panašius rezultatus parodė ir kiti tyrimai. Viename iš jų elnias nereagavo, nepaisant to, kad šalia jo suskambo švilpukas.

Ir nepaisant gerų atsiliepimų, yra ir nemažai nepatenkintų klientų, įsigijusių elnių švilpukus. Praėjusiais metais vartotojai iškėlė kolektyvinį ieškinį „Bell Deer Warning“ gamintojui. Ieškovai pasakojo kelis atvejus, kai prekė neveikė, ir apkaltino įmonę apgaulinga reklama.

Be to, JAV greitkelių saugos draudimo institutas (IIHS) nerekomenduoja naudoti elnių švilpukų vietoj saugaus vairavimo praktikos. Jei žinote, kad tam tikroje vietovėje daug elnių, sulėtinkite greitį ir būkite budrūs. Tolimųjų šviesų įjungimas taip pat gali gerai įspėti gyvūnus apie jūsų artėjimą.

 

„Erie Insurance“ teigia, kad jūsų automobilio saugos funkcijos yra daug naudingesnės mažinant su elniais susijusius sužalojimus. Dauguma šiuolaikinių transporto priemonių jau turi susidūrimo įspėjimo sistemą su automatiniu avariniu stabdymu, užtikrinančiu greitą sustojimą. Prisitaikantys priekiniai žibintai taip pat gali būti veiksmingi norint pamatyti gyvūnus jūsų automobilio aklojoje zonoje prieš jiems kertant kelią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()