Koks yra naujasis Putino planas: tolesni jo žingsniai gali visai nepatikti karinei vadovybei  ()

Vladimiro Putino sprendimu Rusijoje prasideda dalinė mobililizacija. Pasak specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karininko Aurimo Navio, instruktorių, galinčių apmokyti karius, Rusijoje nėra – visi jie buvo pasiųsti į frontą. Jis pabrėžia, kad Rusijos pajėgos, kurios buvo suplanuotos Ukrainos okupacijai, šiuo metu yra išvestos iš rikiuotės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį Rusijos prezidentas pareiškė, kad kadangi Vakarai bando padalyti ir sunaikinti Rusiją, o Ukraina karo veiksmus esą rengiasi perkelti į Rusijos teritoriją, būtina dalinė mobilizacija. Planuojama pašaukti 300 tūkstančių karių.

Instruktoriai buvo pasiųsti į frontą

Karo ekspertas A. Navys Delfi sakė, kad tai, kaip pastaruoju metu klostėsi įvykiai, V. Putinui turėjo būti didelis pažeminimas.

„Tai yra žmogus, kuris psichologiškai negali pripažinti jokio pralaimėjimo“, – pabrėžė jis.

Anot A. Navio, pajėgos, kurias Rusija nuo pradžių buvo suplanavusi Ukrainos okupacijai, šiuo metu yra išvestos iš rikiuotės.

„Ir mes tikrai galime drąsiai sakyti, kad mažų mažiausiai pusės pajėgų, kurios pajėgtų kariauti, nebėra. Tai nereiškia, kad visi žuvo, tai reiškia, kad pusė jų nebegali kariauti“, – paaiškino jis.

A. Navio teigimu, panašu, kad plano su atsarginiais variantais Rusijos kariuomenė apskritai neturėjo.

„Arba bent jau žemesnio rango vadai – generolai, galbūt pulkininkai, tikslesnio žinojimo arba suvokimo, ką norima padaryti Ukrainoje, man atrodo, neturėjo. Tos pajėgos, kurios buvo be tikslo mestos, buvo išvestos iš rikiuotės“, – aiškino jis.

Atsargos karininko pabrėžė, kad dabar Rusijos pajėgos Ukrainoje yra perėjusios į gynybą.

Jis pridūrė, kad pasitaiko pavienių bandymų atakuoti, tačiau stebint situaciją sunku paaiškinti, ką Rusijos kariuomenės vadovybė bando jais pasiekti.

„Išskyrus tai, kad taip kariuomenės likučiai tiesiog pražudomi“, – pridūrė jis.

Pašnekovo teigimu, V. Putino planas yra aiškus – eiti toliau. Tačiau visiškai neaišku, ką galvoja Rusijos kariuomenės vadovybė, nes susiduriama su technikos trūkumu – didžiuliai jos kiekiai arba sudaužyti, arba palikti.

„Jei desantiniai rusų šturmo daliniai į fronto liniją vyksta su senais „Uralais“... Tai yra sunkvežimiai. Apie kokią mes galime kalbėti motyvaciją, kokį karių pasirengimą tęsti tuos veiksmus? Be abejo, čia yra daugiau farsas“, – kalbėjo jis.

A. Navio teigimu, kažkas turės užsiimti kariuomenės papildymo parengimu.

„Bet tų instruktorių nėra, jie arba žuvo, arba buvo sužeisti Ukrainoje. Tie žmonės, kurie galėtų juos paruošti, buvo tiesiog permesti į fronto linijas“, – pabrėžė jis.

Karo ekspertas pridūrė, kad Rusija gali tęsti bombardavimus, nes turi bombų, aviacijos.

„Bet kiek tai gali paveikti mūšio lauką? Infrastruktūrą tu gali griauti, gali griauti miestus, nutraukti elektros linijas, bet kas iš to? Laiko klausimas, kada pasibaigs. Tada jie bus priversti, kas baisiausia, naudoti kitas priemones. Aš neabejoju, kad V. Putinas gali tą padaryti, kalbu apie taktinį branduolinį ginklą. Bet klausimas, ar generolai tokį įsakymą vykdys, jų vaikai gyvena Vakaruose. Nemanau, kad tai svarstytina ir realu“, – kalbėjo jis.

Tikėjosi surinkti daug savanorių

 

Ukrainos atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas neseniai pareiškė, kad Rusijoje planuota suburti 50 savanorių batalionų – tai padaryti buvo pavesta vietos taryboms, tačiau ši idėja žlugo.

Užduotis turėjo būti įgyvendinta rugpjūčio viduryje, tačiau, atsargos pulkininko duomenimis, iki 4 batalionų po 400-450 žmonių pavyko suburti tik Čečėnijoje ir Dagestane.

Komentuodamas anksčiau pasklidusią informaciją apie V. Putino pavedimą oligarchams įkurti privačias kariuomenes ir siųsti jas į frontą, O. Ždanovas svarstė, kad tai Kremliui galėtų atsisukti kitu galu.

„Oligarchas surinks karius, ims juos mokyti, o paskui Gynybos ministerija išduos jiems ginklus. Aš labai abejoju, ar oligarchas juos – gerai ginkluotus, atiduos, o ne naudos savo interesams“, – svarstė jis.

Pasak atsargos pulkininko, daugybė karių Rusijoje atsisako vykti į Ukrainą – Belgorodo apskrityje jiems net pastatyti filtravimo lageriai.

 

„Bet galiu jums pasakyti, kad tai jau nebeveikia – jie jų negali patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nes tai „specialioji karinė operacija“ ir joje galimas tik savanoriškas dalyvavimas“, – aiškino O. Ždanovas.

Jo teigimu, šis reiškinys tampa masiniu ir tų, kurie atsisako, esą yra jau daugiau nei sutinkančių dalyvauti kariniuose veiksmuose.

O. Ždanovas neseniai atkreipė dėmesį į tai, kad nepaisant didžiulių nuostolių, Rusijos kariuomenė sukoncentravo savo dėmesį į Bachmuto miestą.

JAV Karo tyrimų institutas prieš keletą dienų skelbė, kad Rusijos pajėgos, užuot susitelkusios į gynybą, toliau vykdo beprasmiškas puolimo operacijas aplink Donecko ir Bachmuto miestus.

Televizijos kanalo „Fakty ICTV“ paklaustas, kodėl rusams toks svarbus Bachmutas, karybos ekspertas O. Ždanovas sakė, kad Rusijos pajėgos vykdo politinę valią.

„Todėl jie ten patiria nuostolius. Nes jie negali pasakyti V. Putinui, kad mes negalime, mes išeikvojome puolamąjį potencialą – taip pat ir Donecko kryptyje“, – kalbėjo jis.

Atsargos pulkininkas citavo JAV Karo tyrimų institutą, rašiusį, kad Rusijos kariai toje kryptyje kone žudosi atsitrenkę į ukrainiečių gynybą: „Bet niekas negali pasakyti V. Putinui, kad nepulkime, nebandykime paimti Donecko apskrities, nes bijo prieštarauti savo vadui“.

 

Kalbėdamas apie rusų susikoncentravimą į Bachmutą A. Navys Delfi sakė, kad šis miestas rusams yra taktiškai svarbus.

„Tai svarbus logistinių kelių taškas, iš kitos pusės vadai, vadovaujantys operacijoms šiaurės rytuose ir rytuose mato Bachmutą kaip galimybę atstatyti savo pajėgas – tai svarbi vieta, tai yra tarsi „liežuvis“, ant to išsikišimo pakankamai svarbu išsilaikyti“, – sakė jis.

Iš kitos pusės, anot A. Navio, Rusijos pusė visiškai nevertina, kokia yra reali situacija.

„O ji tokia, kad praktiškai nebėra kam kariauti, tiksliau, puolimui tai ne tos pajėgos, kurios ten yra. Kariuomenės pajėgumų ten yra labai mažai – dalis išsibėgiojusi, dalis išdaužyta ukrainiečių“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas sutiko, kad V. Putinui tikrai nesvarbu, kiek žus savų karių ar ukrainiečių.

„Vienintelis jį stabdantis dalykas yra baimė gauti atgal iš Aljanso ir Vakarų. Jei jis žinotų, kad tikrai negaus, jis paaukotų milijonus rusų“, – teigė jis.

Potencialą išnaudojo

O. Ždanovas taip pat įsitikinęs, kad Rusija šiuo metu nėra pajėgi vykdyti masinius raketų smūgius.

 

„Daugiau nėra kuo. Nėra priemonių kaip jas pristatyti, baiginėjasi pačių raketų atsargos. Jau turime tokį precedentą, kad Rusija iš Suomijos pasienio atitraukia priešlėktuvinių raketų sistemas S-300 ir permeta jas į Ukrainą. Greičiausiai bus naudojamos raketos, perdarytos iš „žemė oras“ klasės į klasę „žemė žemė“, – kalbėjo jis.

Tačiau A. Navys teigė labai abejojantis, kad rusai pritrūks raketų.

Jo teigimu, rusai priešraketinę gynybą naudoja smogdami į taikinius ant žemės – tam specialiai raketų perdarinėti, anot specialisto, nereikia.

„Bet jų tikslumas yra siaubingas, ką mes ir matome – smogiama civilinei infrastruktūrai, nesirenkant per daug taikinių. Kalbant apie išmanias technologijas, valdomas raketas, nesakysiu, kad yra stygius, bet kad išnaudotas potencialas – taip. Ir klausimas, ar jie turimus rezervus naudos Ukrainoje, Rusijos Vakarinė apygarda, kurioje daugiausiai yra likę rezervų, skirta sulaikyti įsivaizduojamam NATO įsiveržimui“, – teigė jis.

Jis pridūrė, kad tą potencialą, kurį pradžioje suplanavo ir skyrė Ukrainai, Rusija tikrai išnaudojo. Bet sakyti, kad kad išnaudojo visą, kurį turi, anot karo eksperto, būtų per drąsu ir netikslu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Lauryna Vireliūnaitė
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()