Perspėja dėl Putino šantažo: nori, kad pakliuvę į spąstus Vakarai imtų spausti Ukrainą  ()

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad Vakarai negali pasiduoti Kremliaus šantažui branduoliniu ginklu. Tokia retorika Vladimiras Putinas, pasak jo, gali tikslingai aštrinti situaciją bei siekti etapo, kuriame Vakarai imtų spausti Ukrainą derėtis su Rusija ir įtvirtinti naują realybę okupuotose teritorijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šantažą branduoliniu ginklu L. Kasčiūnas rašė ketvirtadienį feisbuke.

„Rusija tikslingai eskaluoja šią temą – jie pradeda eksaluoti ją tada, kai jiems nesiseka fronte. Kai kovą-balandį jie įklimpo Ukrainoje, jie pradėjo leisti žinutes apie taktinį branduolinį ginklą, kad tai branduolinė valstybė, nesikiškite. Tai rodo, kad jie bando įbauginti tam tikras Vakarų šalis, jog šios nepadėtų Ukrainai, netiektų ginkluotės“, – rašė NSGK pirmininkas.

Jis akcentavo, kad gerai, jog V. Putino retoriką Vakarai po truputį ima perprasti.

„Gerai, kad Vakaruose į tuos „neeskalavimo“ spąstus patenka vis mažiau valstybių, ir jos tų grasinimų bei bauginimų klauso vis mažiau. Tikiuosi, jog taip yra ir Lietuvoje. Visi mato ir supranta, kai Kremlius pradeda stiprinti savo naratyvą dėl branduolinio ginklo panaudojimo – tai tiesiog bandymas užmaskuoti jų silpnybes fronte, tam tikras bauginimas ir ne daugiau. Tikrai nereikėtų pasiduoti tam, bet toliau tęsti paramą Ukrainai, ir ją stiprinti.

Be to, Putinas gali tikslingai kaitinti temperatūrą tam, kad kažkuriame etape Vakarams pasiūlytų deeskalaciją jau įtvirtinus naują geopolitinę realybę okupuotose teritorijose. Todėl turime daryti viską, kad neatsirastų spaudimas Kyjivui, kad ir toks neoficialus, kad „eikit į tas derybas, nes bet kokia taika vis tiek geriau negu karas, o dar neva ir branduolinis“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Kariuomenės vadas: net kai Putinas blefuoja, tai dažnai tampa realybe

 

Visgi trečiadienį kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys paragino tokių Kremliaus pareiškimų neignoruoti ir juos vertinti rimtai.

„Žiūrint iš patirties, dažnai jisai blefuoja, bet dažnai jo blefavimas tampa realybe. Kai jis blefavo, kad jisai eina nacių ukrainiečių vaduoti, tai čia blefas. Bet kai jis atėjo ir okupavo teritorijas, tai ne blefas. Visą laiką reikia vertinti jo pareiškimus rimtai“, – lankydamasis pasienyje sakė kariuomenės vadas.

Jis teigė neatmetantis galimybės, kad Kremlius gali panaudoti ir masinio naikinimo ginklą.

„Rusijos doktrinos tai leidžia atitinkamomis sąlygomis, bet Rusija yra tokia unikali šalis, kad kartais doktrinose rašo, o elgiasi kitaip“, – kalbėjo jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()