„Bellingcat“: ši organizacija yra „didžiausias Kremliaus košmaras“  ()

„Bellingcat“ grupės tyrėjai praleido aštuonerius metus atskleisdami galingųjų melą ir rinkdami jų nusikaltimų įrodymus – darbą, kuris kainuoja daug žmogiškų jėgų, interviu AFP metu sakė organizacijos vadovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bulgarijos žurnalistas Christo Grozevas teigė, jog jis ir jo kolegos nuolat sulaukia grasinimų, tačiau jį toliau varo „adrenalinas“ ir „jausmas, kad gali padaryti tai, ko teisėsauga nedaro“.

Tyrimų grupė buvo glaudžiai susijusi su Rusijos agentų nusižengimų visoje Europoje atskleidimu, įskaitant RF žvalgybos įsitraukimą apnuodijant opozicijos veikėją Aleksejų Navalną.

„Kai tave gatvėje sustabdo Rusijos piliečiai, kartą per dieną dėkodami už tai, ką darai, manau, kad reikia veiklą tęsti“, – sakė jis.

Per susitikimą šią savaitę Paryžiuje jis apibūdino organizaciją kaip „didžiausią Kremliaus košmarą“, nors, kaip pabrėžė naujienų agentūrai AFP, Rusija nėra pagrindinis jų darbo dėmesys.

„Šiandien Rusija daro daug vyriausybinių nusikaltimų, todėl daugelis mūsų tyrimų yra nukreipti į Rusiją“, – sakė jis.

„Tačiau mes lygiai taip pat stengiamės atkreipti dėmesį į „blogus veikėjus“, kad ir kur jie atvyktų".

Jis cituoja tyrimus dėl Sirijos karo, ES policijos agentūros Europolo, daugiausia dėmesio skiriamiems Graikijai, Turkijai, Vengrijai ir JAV bei Europos kraštutinėms dešiniosioms partijoms.

„Bellingcat“ 2014 m. liepą įkūrė britų tinklaraštininkas Eliotas Higginsas kartu su grupe interneto aktyvistų, – sakė vėliau prisijungęs Ch. Grozevas, kuris per savo karjerą Bulgarijos žiniasklaidoje įgavo daug žurnalistikos patirties.

Jie naudojo laisvai prieinamą visuomenei informaciją – nuo ​​palydovinių vaizdų iki telefonų pozicijų, kad surinktų neteisėtų veiksmų įrodymus.

Jų darbas numušus „Air Malaysia“ reiso MH17 lėktuvą virš Ukrainos 2014 m., kuris nusinešė 298 žmonių gyvybes ir sukėlė visuotinį pasipiktinimą, sulaukė pagyrimų visame pasaulyje ir atkreipė į tyrėjų grupę Kremliaus dėmesį.

Tyrėjai surinko nuotraukas, vaizdo įrašus ir viešus dokumentus, patvirtinančius teoriją, kad lėktuvas buvo numuštas Rusijos raketa iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos zonos.

Nuo tada grupė nustatė Rusijos agentus, atsakingus už opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno ir kitų disidentų apnuodijimą, atskleidė įtariamus karo nusikaltimus Ukrainoje ir padėjo ištirti dar daug skandalų.

 

Šiuo metu vienas iš pagrindinių grupės akcentų yra karas Ukrainoje, kuris vyksta dvejomis kryptimis.

Ch. Grozevas teigė, jog vienas tyrimo būdas naudojamas žurnalistiniais metodais melagingai informacijai paneigti, o kitas yra labiau teisminis, renkant karo nusikaltimų įrodymus, kuriuos galiausiai iškeltų teismuose.

Nyderlanduose įsikūrusi platforma, pavadinta pagal pasaką, kurioje pelės suvienija jėgas, kad pakabintų katei ant kaklo varpelį, retai kada ištrūkdavo iš Kremliaus „ugnies“ linijos.

Rusija neseniai grupę apibūdino kaip grėsmę saugumui ir laikė „nepageidautina“.

Viena iš pagrindinių puolimo krypčių buvo apkaltinti „Bellingcat“, kad ją finansuoja Vakarų vyriausybės arba NVO, ypač JAV Nacionalinis demokratijos fondas.

Ch. Grozevas sakė, kad pirmaisiais savo veiklos metais grupė paėmė šiek tiek pinigų iš Amerikos nevyriausybinių organizacijų mokymams, bet vėliau nusprendė sustoti.

Jis teigė, kad nuo praėjusių metų ji negavo jokių pinigų iš vyriausybių ir pasikliovė mažesniais finansuotojais.

 

„Dauguma mūsų finansuotojų yra fiziniai asmenys, kurie išleidžia nuo 100 iki 5000 eurų“, – sakė jis.

Be finansinių suvaržymų, Ch. Grozevas atkreipė dėmesį į sudėtingą teisinę aplinką.

„Tarptautinė teisė yra neįgali, nes daro prielaidą, kad vyriausybės rūpinasi savo piliečiais“, – sakė jis.

Netgi toks tribunolas kaip Tarptautinis baudžiamasis teismas, siekiantis patraukti atsakomybėn asmenis, o ne šalis, jau seniai kamuojamas nesutarimų dėl jo kompetencijos ir tyrimo įgaliojimų.

O vyriausybes sukausto nacionalinio suvereniteto idėja, taigi, jei Rusijos teritorijoje įvyktų apnuodijimas, tirti galėtų tik Rusija.

Būtent šioje teisinėje juodojoje skylėje „Bellingcat“ ir randa didžiausią poreikį.

„Mes paprastai tiriame blogus veikėjus, vyriausybes, kurios daro nusikaltimus, nes manome, kad niekas kitas jų netiria“, – sakė Ch. Grozevas.

„Nėra tribunolų, nėra teisėsaugos agentūrų, kurios tirtų vyriausybes“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(0)
(39)

Komentarai ()