[Žinios trumpai] Rusija gali smogti neutronine bomba – „tai visai kitas ginklo tipas, Vakarų ginklams būtų šakės“  (3)

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Petro Černikas paskelbė apie galimus branduolinių ginklų tipus, kuriuos Kremlius galėtų panaudoti prieš Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinomas karo ekspertas priminė apie ne mažiau pavojingų ginklų nei branduoliniai ginklai egzistavimą. Patyręs kariškis užsiminė, kad Kremlius gali panaudoti kitą masinio naikinimo ginklą – neutroninę bombą.

„Ji turi labai silpną smūginę bangą. Sprogstant 20-30 km aukštyje danguje šio smūgio nepajusime, bet jis turi labai galingą elektromagnetinį impulsą. Šis elektromagnetinis impulsas gali išjungti visą radijo įrangą ir net elektrą“.

„Priminsiu, kad visa sunkioji technika paleidžiama nuo elektros pavaros, o didelio tikslumo ginklai, kurių jau turime labai daug, yra visiškai prisotinti elektronikos“, – apie neutroninės bombos panaudojimo ypatybes ir pasekmes kalbėjo Petras Černikas.

Neutroninė bomba, oficialiai apibrėžiama kaip sustiprintos spinduliuotės ginklas (ERW), yra mažo našumo termobranduolinis ginklas, sukurtas maksimaliai padidinti mirtiną neutronų spinduliuotę šalia sprogimo, tuo pačiu sumažinant paties sprogimo fizinę galią.

Neutronų sprogimas, kuris naudojamas kaip pagrindinis naikinantis kovinės galvutės veiksmas, gali efektyviau prasiskverbti į priešo šarvus nei įprastinė kovinė galvutė, todėl ji tampa mirtingesnė kaip taktinis ginklas.

 

Šią koncepciją iš pradžių sukūrė Jungtinės Valstijos šeštojo dešimtmečio pabaigoje ir septintojo dešimtmečio pradžioje. Tai buvo laikoma „švaresne“ bomba, skirta naudoti prieš masines sovietų šarvuotąsias divizijas. Kadangi ginklai būtų naudojami virš NATO sąjungininkių teritorijos, ypač Vakarų Vokietijos, sumažėjusi sprogimo žala buvo laikoma svarbiu pranašumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(45)
(-22)

Komentarai (3)