[Žinios trumpai] „Nord Stream“ sprogimai gali būti ne Rusijos darbas? „National Review“ skelbia netikėtą versiją  (2)

Žurnalistai pastebi, kad prezidentas Putinas, praradęs galimybę manipuliuoti dujų vožtuvu, gali laikyti JAV visaverte kariaujančia šalimi ir pradėti pulti Vakarų šalių infrastruktūrą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-10-04 [Žinios trumpai] „Nord Stream“ sprogimai gali būti ne Rusijos darbas? „National Review“ skelbia netikėtą versiją  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų ekspertai diskutuoja apie incidentus „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose. Kai kas randa argumentų dėl galimo JAV įsitraukimo. Amerikiečių apžvalgininkai Jimas Geraghty ir Markas Wrightas žurnale „National Review“ išvardino galimus kaltininkus.

Wrightas teigia, kad Rusija sabotavo „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekius ir taip pademonstravo grėsmę Vakarų energetikos infrastruktūrai. Jo nuomone, šiuo gestu V. Putinas leidžia Rusijos elitui suprasti, kad senasis ekonomikos modelis yra miręs, o karo pabaiga Ukrainoje normalių santykių su Europa  nesugrąžins.

Wrightui prieštarauja Jimas Geraghty, kuris rašo, kad JAV bando išlaikyti Vašingtono įtaką Berlynui ir pagaliau palaidoti „Nord Stream“ investuotojų viltis. Anot jo, Europos elitas tikriausiai dar turėjo vilties, kad po metų ar dvejų karas Ukrainoje baigsis ir žemyno politika pradės slinkti į prieškarinę būklę. Tačiau dabar tos viltys žlugo. Be to, Geraghty pažymi, kad Rusija naudojo prievartinės diplomatijos strategiją, kuri buvo paremta šių vamzdynų eksploatavimu dabar V. Putinas nebeturi tai atsukti, tai užsukti čiaupą.

V. Putinas gali pradėti traktuoti JAV kaip visavertę kariaujančią šalį ir imti pulti Vakarų šalių infrastruktūrą, jei paaiškės, kad Vašingtonas yra susijęs su sprogimais dujotiekiuose. O NATO, stebėtojų nuomone, gali įvykti skilimas, nes Vokietijos vyriausybė bus priversta reaguoti, bijodama vidinių neramumų ir visuomenės nepasitenkinimo.

 

Anksčiau buvo pranešta, kad, pasak JAV prezidento Joe Bideno ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo, avarijos Rusijos „Nord Stream“ dujotiekiuose įvyko dėl sabotažo. Tuo pačiu Baltųjų rūmų vadovas pabrėžė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sąmoningai meluoja apie „Nord Stream“ avarijų priežastis.

Savo ruožtu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova rugsėjo 29 d. paminėjo Bideno žodžius, kuriuos jis pasakė spaudos konferencijoje, kurioje Amerikos prezidentas pažadėjo nutraukti „Nord Streams“. Ji sakė, kad Bidenas „turėtų atsakyti už savo žodžius“.

(16)
(45)
(-29)

Komentarai (2)