Lietuvoje sukurta unikali išmanioji baterija „Nova“ – specialiai Saulės jėgainėms, galimybės tokios, kad į pavėsį deda net „Tesla“ analogus  (1)

Saulės energijos sprendimų kūrėja ir viena didžiausių saulės modulių gamintojų Šiaurės Europoje „SoliTek“ skelbia sukūrusi išmaniąją bateriją „Nova“, skirtą kaupti perteklinę saulės jėgainių pagamintą elektros energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvių bendrovė teigia, kad didžiausias baterijos privalumas – joje įdiegta dirbtinio intelekto (DI) sistema, leidžianti realiu laiku stebėti elektros kainas rinkoje ir į jas atsižvelgus pirkti arba parduoti elektros energiją biržoje. Prognozuojama, kad dėl to elektros sąskaitos vartotojui galėtų sumažėti maždaug 50 proc.

Gamybos pradžia – jau šiais metais

Spalio 19–21 d. LITEXPO parodoje „Balttechnika 2022“ išmaniąją bateriją visuomenei ir verslui pristatysiančios bendrovės „SoliTek“ vadovas Julius Sakalauskas teigia, kad pokyčiai ir tendencijos pasaulinėje atsinaujinančios energetikos rinkoje jau kurį laiką rodė energijos kaupimo sprendimų paklausos augimą. Todėl „SoliTek“ dar prieš kelerius metus pradėjo svarstyti, kaip įdarbinti turimas žinias ir tapti pirmuoju Lietuvoje autonominės išmaniosios elektros kaupimo sistemos (baterijos) gamintoju.

Bendrovės padarytos įžvalgos pasitvirtino ir šiuo metu kylančios energijos kainos Europoje augina ne tik saulės elektrinių, bet ir baterijų, vartotojui padedančių išnaudoti visą saulės elektrinės potencialą, paklausą.

„Plečiantis atsinaujinančios elektros energijos rinkai, augant elektros kainoms pradėta galvoti, kaip maksimaliai išnaudoti saulės elektrines, kur dėti elektrą, gaminamą dienos metu, kai suvartojama mažiausiai, ir kaip ją išnaudoti vakare, kai generacija yra mažesnė. Atsakymas į visus šiuos klausimus – baterija“, – tvirtino J. Sakalauskas.

Pasak jo, susidomėjimas pirmąja lietuviška elektros kaupimo baterija – didelis. Bendrovė sulaukė ir išankstinių užsakymų, kurių įgyvendinimą pradėti planuojama jau kitų metų pradžioje, kai startuos masinė baterijos gamyba.

Dirbtinio intelekto privalumai

Didžiausiu lietuviškos baterijos privalumu laikoma joje įdiegta dirbtinio intelekto sistema. Kūrėjų teigimu, ji padeda analizuoti būsimus orus, prognozuoti, kokia bus elektros generacija saulės jėgainėje, apdoroja kliento elektros vartojimo įpročius, prognozuoja, kokią įtaką jie darys energijos vartojimui.

 

„Smagiausia dalis – baterijos DI elektros perteklių galima parduoti biržoje. Tai daroma sulaukus didžiausios elektros kainos ir atsižvelgus į orų prognozę, debesuotumą bei kliento elektros vartojimo įpročius“, – aiškino J. Sakalauskas.

Skaičiuojama, kad išmanus elektros energijos gamybos ir naudojimo stebėjimas bei pardavimo sandorio automatizuotas atlikimas vartotojui elektros sąskaitą galėtų sumažinti maždaug per pusę.

Konkurencijos nejaučia

„SoliTek“ vadovo teigimu, baterijai kol kas nenustatyta fiksuota bazinė kaina, nes ji priklauso nuo komplektacijos, o didžiąją kainos dalį lemia baterijos talpa. Kuo ji bus didesnė, tuo daugiau kainuos. Be to, baterijos kaina taip pat priklauso ir nuo pasirinktos galios.

 

„Bet kokiu atveju baterijos kaina yra prieinama. Įvertinus jos galimybes, tai – greitai atsiperkanti investicija. Esame suskaičiavę, kad palyginus su įprasta baterija, kokias siūlo, pavyzdžiui, „Tesla“, mūsų išmanioji baterija atsipirks 30 proc. greičiau“, – nurodė J. Sakalauskas.

Pasak jo, baterijos atsipirkimo laikas, kaip ir baterijos kaina, priklauso nuo daugelio faktorių: geografinės vietos, elektros kainodaros ir metų laikų kaitos ypatybių. „SoliTek“ apskaičiuotas baterijos „Nova“ atsipirkimo modelis buvo kuriamas remiantis istorinėmis Šveicarijos elektros energijos kainomis dar iki pastarųjų geopolitinių įtampų. Dabar, J. Sakalausko teigimu, atsipirkimo skaičiai turėtų būti dar palankesni vartotojams.

Naująją bateriją „SoliTek“ komanda daugiau nei metus plėtojo drauge su partneriais iš „Avesta Battery & Energy Engineering“ (ABEE) ir IMECAR („IMECAR Elektronik“). Jų žinios ir patirtis padėjo sukurti produktą, kuris yra ne tik tvarus, išmanus ir aukštos kokybės, bet ir vizualiai patrauklus.

 

Kalbėdamas apie konkurentus, „SoliTek“ vadovas tvirtino, kad išmaniosios baterijos yra pakankamai naujas produktas rinkoje, todėl jų pasiūla nėra tokia didelė, kaip paprastų baterijų. Tikimasi, kad naujo produkto pristatymas tinkamu laiku, susiformavusi paklausa ir valstybinė parama įsigyjant tokį techninį sprendimą, leis Lietuvos bendrovei tapti viena iš naujos technologijos lyderių regione.

Daugiau sužinoti apie pirmąją lietuvišką išmaniąją elektros kaupimo bateriją ir susipažinti su jos taikymo galimybėmis bus galima apsilankius tarptautinėje specializuotoje technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų parodoje „Balttechnika 2022“, kuri yra vienintelis ir svarbiausias inžinerinės pramonės metų renginys Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(125)
(8)
(117)

Komentarai (1)