Rusijos terorizmas nė motais – Vengrija ir Serbija statys naftotiekį Rusijos naftai transportuoti  ()

Vengrija ir Serbija susitarė nutiesti naftotiekį Serbijai tiekti Rusijos žalią naftą, nes Europos Sąjungos sankcijos riboja tranzitą per Kroatiją, paskelbė Vengrijos vyriausybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu Serbija naftą gauna iš Rusijos JANAF naftotiekiu per Kroatiją. Tačiau praėjusią savaitę ES nustatė viršutinę naftos kainų ribą Rusijos jūra gabenamos naftos pristatymams į trečiąsias šalis, nes tai yra dalis sankcijų, įvestų dėl Maskvos karo prieš Ukrainą.

Vengrijos vyriausybės atstovas Zoltanas Kovačas sakė, kad Serbijos nafta daugiausia buvo tiekiama naftotiekiu per Kroatiją, „tačiau vargu ar tai bus įmanoma ateityje dėl priimtų sankcijų“.

Vengrija kritikuoja ES sankcijas Rusijai. Ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė, kad sankcijos „žlugo, nes vyriausybės Europoje krenta „kaip domino kauliukai“.

Birželio mėnesį Vengrija atidėjo ES sankcijų paketo Rusijai užbaigimą, prieštaraudama sankcijoms patriarchui Kirilui.

Šalis labai priklauso nuo Rusijos naftos ir dujų, ir teigia, kad sankcijos padidino energijos kainas ir sukėlė Europos energetikos krizę. Tačiau Budapeštas palaikė praėjusios savaitės sankcijų paketą.

ES ir JAV dabar abejoja Serbijos paskelbtu įsipareigojimu prisijungti prie 27 valstybių bloko po to, kai ji pasirašė susitarimą su Rusija, žadantį ilgalaikes „konsultacijas“ užsienio politikos klausimais.

Naftotiekio „Družba“ pietinė atšaka per Ukrainą eina į Vengriją, Slovakiją ir Čekiją. Jis daugelį metų trijų šalių naftos perdirbimo gamykloms buvo pagrindinis tiekimo šaltinis.

 

Vienintelė Serbijos naftos bendrovė yra NIS, kurioje Rusijos „Gazprom Neft“ ir „Gazprom“ kartu valdo didžiąją dalį akcijų.

Šį mėnesį Vengrija taip pat pareiškė, kad prireikus padės Serbijai tiekti dujas.

V. Orbanas sakė, kad Vengrija turi dujų atsargų maždaug penkiems – šešiems mėnesiams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(26)
(-23)

Komentarai ()