[Žinios trumpai] „Putinas tik laukia tinkamo momento“: Europa dar turi visišką priklausomybę nuo Rusijos vienoje iš energetikos sričių, ir tai gali pridaryti milžiniškų problemų  ()

Europa nori atsisakyti rusiškų dujų, bet tai nėra vienintelis rusiškas kuras, naudojamas Senajame Žemyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga susiduria su energetine krize, tačiau tai gali būti ne paskutinis išbandymas ES šalims ateinančią žiemą. Faktas yra tas, kad Europos atominės elektrinės yra priklausomos nuo iš Rusijos tiekiamų urano pagrindo kuro elementų. Tai gali tapti dar vienu svertu Vladimiro Putino rankose.

RND rašo, kad JAV ir ES toliau priima naujus sankcijų paketus Rusijos iškastiniam kurui, tačiau branduolinė pramonė iki šiol nuo sankcijų buvo atleista. Tai leidžia Rusijai uždirbti milijonus Europoje iš urano žaliavos ir kuro elementų atominėms elektrinėms. Tokia priklausomybė yra uždelsto veikimo bomba ES šalims, nes nežinoma, kada Putinas šį eksportą gali sustabdyti.

Europos branduolinė energetika labai priklauso nuo rusiško urano – 20 % atkeliauja tiesiogiai iš Rusijos Federacijos, dar 20 % tiekia Kazachstanas, kur urano gavyba ir perdirbimu užsiima Rusijos valstybinė korporacija „Rosatom“. Be to, „Rosatom“ yra susijusi su daugiau nei 300 antrinių įmonių, vykdančių verslą Vokietijoje.

Žurnalistai pastebi, kad Rusija iš prekybos uranu kasmet uždirba daugiau nei 450 mln. dolerių. Priklausomybė nuo rusiško urano ir kuro elementų ypač didelė Vidurio ir Rytų Europoje, kur yra 18 Rusijos bendrovių pastatytų ir nuo rusiškų kuro elementų priklausomų atominių elektrinių.

 

Žinoma, rusiškas branduolinis kuras gali būti pakeistas amerikietišku, tačiau senos atominės elektrinės Europoje dirba su „Rosatom“ gaminamais šešiakampiais kuro strypais. Tokie standartai nėra greitai ir pigiai keičiami. „Rosatom“ gamina kuro strypus „Rosatom“ reaktoriams ir reaktorius savo strypams.

„Artimiausiu metu urano tiekimas iš Rusijos negali būti pakeistas. Todėl senosios atominės elektrinės taip veiks dar bent dešimtmetį. Tačiau šie reaktoriai neturi ateities“, – sakė antibranduolinio judėjimo „Ecodefense“ atstovas Vladimiras Sliviakas.

 

Kitokia situacija klostosi Prancūzijoje, nes ji pati gamina elementus, reikalingus atominių elektrinių darbui. Todėl Prancūzija yra gana pajėgi sustabdyti urano pirkimą iš Rusijos, tačiau politinės valios neužtenka, o įmonės nenori nieko keisti, nes sankcijų branduoliniam kurui dar nėra.

„Prancūzija tikisi, kad Putinas ir toliau bus toks malonus ir tieks uraną. Tačiau tai - pavojinga klaida. Putinas tikrai pasinaudos šia priklausomybe“, – pabrėžė Sliviakas ir pridūrė, kad Rusijos prezidentas tiesiog laukia tinkamo momento sustabdyti urano tiekimą Europai.

(19)
(9)
(10)

Komentarai ()