Lenkijos apšaudymas: skelbiama pasaulio reakcija  ()

Vakar po masinės Rusijos karių raketų atakos prieš Ukrainą dvi raketos nukrito į Lenkijos teritoriją, pasienyje su Ukraina. Nuo smūgio žuvo du žmonės. Pasaulio lyderiai jau sureagavo į incidentą NATO šalyje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-16 Lenkijos apšaudymas: skelbiama pasaulio reakcija  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma Latvijos ministras pirmininkas Artis Pabriks sakė, kad Rusijos režimas „paleido raketas, kurios nukreiptos ne tik į Ukrainą, bet ir nukrito į NATO teritoriją“. Anot jo, Latvija visiškai palaiko Lenkiją ir smerkia Rusijos nusikaltimus.

„Pirma mano reakcija būtų, kad rusams smogus Lenkijos teritorijai, turėtų būti taikomas NATO 4 straipsnis – Ukrainos dangaus oro gynyba“, – rašė jis.

Estijos užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad „Estija yra pasirengusi ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą. Esame visiškai solidarūs su savo artima sąjungininke Lenkija“.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda žinias iš Lenkijos pakomentavo: „Palaikome glaudžius ryšius su draugais lenkais. Lietuva yra solidari su Lenkija. Kiekvienas NATO teritorijos centimetras turi būti apsaugotas.“

Čekijos gynybos ministrė Jana Černochová pareiškė, kad net jei Rusijos raketų ataka prieš Lenkiją buvo klaida, „visi tai priimsime kaip konflikto eskalaciją“.

Slovakijos gynybos ministras Jaroslavas Nagy taip pat labai susirūpinęs dėl Rusijos raketų, nukritusių ant Lenkijos.

„Rusija turi paaiškinti, kas atsitiko, beprasmiškos infrastruktūros atakos turi būti nedelsiant nutrauktos. Rusijos neapdairumas nebevaldomas. Mes palaikome glaudžius ryšius su Lenkijos gynybos ministru Mariušu Balaszczuku ir NATO sąjungininkais, kad galėtume koordinuoti atsaką“, – pabrėžė jis.

 

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad Londonas „glaudžiai bendrauja“ su sąjungininkais po pranešimų, kad Lenkijoje nukrito raketos.

„Tiriame šiuos pranešimus ir glaudžiai bendradarbiaujame su Aljanso nariais“, – CNN sakė JK užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Baltieji rūmai taip pat bendradarbiauja su Lenkijos vyriausybe, siekdami surinkti papildomos informacijos apie priešo raketas Lenkijos teritorijoje.

 

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba pareiškė, kad Ukraina dar kartą patvirtina visišką solidarumą su Lenkija ir yra pasirengusi suteikti bet kokią būtiną paramą.

„Kolektyvus atsakas į Rusijos veiksmus turi būti griežtas ir principingas. Artimiausi veiksmai apima: NATO viršūnių susitikimą su Ukraina, siekiant plėtoti tolesnius bendrus veiksmus, kurie privers Rusiją pakeisti savo kursą, aprūpinant Ukrainą moderniais orlaiviais, tokiais kaip F-15 ir F-16, taip pat oro gynybos sistemomis, kad galėtume perimti bet kokias rusiškas raketas. Šiandien ginti Ukrainos dangų reiškia ginti NATO“, – rašė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()