Rusija jau nusižiūrėjo dar vieną Irano ginklą – tai ne raketos, ar dronai: iš kur iraniečiai turi jų šimtus?  ()

Iš kur atsirado sovietų tankai šalyje, kuri niekada nedraugavo su Sovietų Sąjunga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei pažvelgtume į „The Military Balance 2021“ vadovą, pamatytume, kad Iranas „ant popieriaus“ turi gana nemažą šarvuočių parką, kurio nemažą dalį sudaro sovietų gamybos mašinos (arba jų kiniškos kopijos).

Jei pažvelgsime konkrečiai į skaičius, tai Irano kariuomenė turi daugiau nei 1500 tankų, iš kurių beveik 1000 yra sovietinio tipo: 540 T-54 ir T-55 tankų bei jų kinų „klonas“ Type-59; daugiau nei 75 tankai T-62; 480 T-72S tipo tankų, pagamintų tiesiogiai Irane pagal Rusijos licenciją.

Iš kur SSRS nedraugiškame Irane atsirado sovietų gamybos tankai? Atsakymą pateikia Lenkijos portalas „Defence24“.

Publikacijos autoriai teigia, kad Iranas savo pirmuosius T-54, T-55 ir T-62 įsigijo kaip trofėjus per 1980–1988 m. Irano ir Irako karą. Iki šio karo pradžios Iranas disponavo tik vakarietiškos produkcijos tankais – amerikietiškais M-48A5 ir M-60A, britų „Chieftain“ modifikacijomis Mk3 ir Mk5.

Tačiau Vakarams įvedus embargą islamistų režimui Teherane, Irano armija iš esmės liko be atsarginių dalių savo tankams šaltinio. Šarvuotos technikos nuostoliai per mūšius prieš Irako kariuomenę buvo dideli. Todėl Irano kariškiai „kaip eksperimentą“ panaudojo sovietų gamybos trofėjinius tankus, kurių atsargines dalis tuo metu taip pat buvo sunku gauti.

1985 metais Iranui Vietname pavyko nupirkti net 100 „perteklinių“ JAV gamybos M48 tankų ir atsarginių dalių, o 1988 m. Kinijoje – T-54 klonų – Type 59 tankų.

 

Iranas sugebėjo įsigyti sovietų T-54, T-55 ir T-62 Sudane, Libijoje ir Sirijoje. Tačiau Teheranui „tikrai“ pasisekė 1992 m., kai iš Rusijos įsigijo licenciją T-72 gamybai. Nuo tada Iranas savo gamyklose galėjo pagaminti „apie 500“ mašinų su T-72S indeksu. 2016 metais Teheranas bandė susitarti su Maskva dėl licencijuotos T-90 gamybos organizavimo, tačiau „kažkas nepavyko“ ir projektas žlugo. Panašu, kad rusai, užsiprašė neadekvačią kainą.

2020 m. Iranas paskelbė apie savo „Karrar“ – savotiško T-72 ir T-90 „hibrido“, prie kurio galbūt prisidėjo Rusijos specialistai, kūrimo, projektą.

„Defence24“ autoriai mano, kad Iranas iš tikrųjų eksploatuoja mažiau Vakarų pagamintų tankų, nei nurodyta „ant popieriaus“. Vietoje to, iraniečiai gali turėti gana daug tų pačių T-54, T-55 ir T-62 bei jų kiniškų „klonų“.

 

Atsižvelgdami į minėtą „foną“, galime imituoti tokią situaciją. Visai įmanoma, kad laikui bėgant Maskva net paprašys Teherano tiekti tankus, ypač tą patį T-72S. Kurie bus aiškiai „jaunesni“, vadinasi, geresnės būklės, nei jų „kolegos“ iš Rusijos armijos. Tačiau iš tikrųjų rusai iš savo „Irano partnerių“ gaus tik atsargines dalis T-54 ir T-55 arba iš tikrųjų tų pačių Chruščiovo laikų tankų reanimavimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(36)
(-25)

Komentarai ()