Inžinerijos stebuklai – kaip atrodo 8 FIFA Pasaulio taurės Kataro stadionai: nuo 1000 jūrinių konteinerių iki milžiniškų oro kondicionierių (Foto)  (1)

2022 metų FIFA Pasaulio taurė, arba pasaulio futbolo čempionatas Katare kelia daug kontroversijų ir aistrų – bet palikime jas nuošalyje ir apžvelgime visus čempionato stadionus iš inžinerinės pusės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-20 Inžinerijos stebuklai – kaip atrodo 8 FIFA Pasaulio taurės Kataro stadionai: nuo 1000 jūrinių konteinerių iki milžiniškų oro kondicionierių (Foto)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022 m. FIFA pasaulio čempionate Katare yra septyni (ir vienas seniau pastatytas) visiškai nauji stadionai, o vienas iš jų visiškai išnyks po beveik mėnesį trukusio renginio.

Dėl karšto klimato Katare, FIFA buvo priversta šių metų 32 šalių turnyrą perkelti į vėlyvą rudenį ir žiemą. Vis dėlto naujiems stadionams reikėjo vėsinimo technologijų, pakeliamų stogų ir šešėlių dizaino derinio.

Kad nuo lapkričio 20 iki gruodžio 18 d. būtų surengtos 64 rungtynės, Kataras rekonstravo vieną stadioną ir pastatė septynis naujus. Samdydamas pasaulinio garso stadionų dizainerius kurti arabų įkvėptus projektus, Kataras pastatė vieną stadioną iš 974 jūrinių konteinerių, kuris po renginio bus demontuotas.

Šiame straipsnyje apžvelgsime visus aštuonis stadionus, skirtus 2022 m. pasaulio čempionatui Katare, ir pažangiausius jų inžinerijos ir technologijų žygdarbius.

Al Bayt stadionas

Al Khor miestas

Talpa: 60 000

Pasaulio čempionatas prasidės lapkričio 20 d. Al Bayt stadione, kuris buvo atidarytas 2021 m. pagal Dar Al-Handasah dizainą ir kuriame taip pat vyks vienos iš turnyro pusfinalio rungtynių.

 

PTFE (politetrafluoretileno) austa stiklo pluošto membrana, skirta priminti istoriškai klajoklių naudotą palapinę Kataro ir Persijos įlankos regione, turi ištraukiamą stogą, skirtą aušinimo technologijoms papildyti.

Po pasaulio čempionato 60 000 vietų erdvė bus sumažinta iki 40 000 vietų. Modulinė viršutinė pakopa bus pašalinta, o sėdynės bus panaudotos kitoms sporto įstaigoms visame pasaulyje.

Kartu su žaliąja erdve, kuri supa renginio vietą, viršutinė stadiono erdvė bus paversta dangaus penkių žvaigždučių viešbučiu. Į stadioną bus įkomponuotas prekybos centras, maisto pardutuovė, sporto salė, daugiafunkcė salė ir sporto medicinos ligoninė.

Lusail stadionas

Lusail miestas (23 km nuo Dohos)

Talpa: 80 000

Didžiausias turnyro stadionas atpažįstamas architektų „Foster + Partners“ ir „Populous“ dizainas. Įkvėptas „fanar“ žibinto šviesos ir šešėlio, fasade yra trikampės plokštės ir plieninis rėmas su papildomomis dekoracijomis, primenančiomis regioninių meninių dubenėlių motyvus.

 

Šiame stadione bus surengtas turnyro finalas

2022 m. atidarytas stadionas yra trijų pakopų. PTFE stogas praleidžia šviesą, kad augtų natūralios žolės aikštė, kartu apsaugo nuo šilto vėjo ir dulkių bei suteikia šešėlį, kad sumažintų patalpos oro kondicionavimo poreikį.

Kataras teigia, kad po turnyro stadionas gali virsti įperkamais būstais, parduotuvėmis, maisto parduotuvėmis, sveikatos klinikomis ar net mokykla. Viršutinė pakopa greičiausiai taps lauko terasa naujiems namams.

Ahmado bin Ali stadionas

Al Rayyan

Talpa: 40 000

2020 m. atidarytas 40 000 vietų stadionas su žėrinčiu fasadu, kurį sukūrė „Ramboll and Pattern Design“, sudarytas iš regionui svarbių raštų, įskaitant smėlio kopų bangas, pakeičia stadioną, kuris kadaise stovėjo toje pačioje vietoje.

Daugiau nei 90 procentų statybinių medžiagų buvo panaudota pakartotinai arba perdirbta iš senojo stadiono, o medžiai buvo perkelti į kitas sklypo vietas. Po pasaulio čempionato 20 000 vietų bus pašalinta ir panaudota kitiems sporto renginiams, o stadionas taps vietos futbolo komandos namais.

Al Janoub stadionas

 

Al Wakrah

Talpa: 40 000

Duoklė miesto jūrininkystei, 40 000 vietų stadionas buvo įkvėptas tradicinių dhow laivų burių. 2019 m. atidarytas stadionas su pakeliamu stogu bus naudojamas vietos futbolo komandos ištisus metus, o po Pasaulio čempionato bus sumažintas iki 20 000 vietų.

Stogas, sveriantis 416 tonų, buvo pastatytas ant šešių laikinų rėmų, prieš pakeliant į vietą ir suvirinant. Plieninių vielų pagalba galima atidaryti ir uždaryti plieninę konstrukciją. Stadioną suprojektavo AECOM ir „Zaha Hadid Architects“.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(17)
(1)
(16)

Komentarai (1)