Dirbtinis intelektas atliko 100 000 modeliavimų ir numatė 2022 m. FIFA Pasaulio taurės laimėtoją – numatė ir antrą vietą  ()

Pamirškite aštuonkojus – dirbtinio intelekto (DI) modelis iš Alano Turingo instituto numatė šių metų prieštaringai vertinamo pasaulio čempionato rezultatą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-25 Dirbtinis intelektas atliko 100 000 modeliavimų ir numatė 2022 m. FIFA Pasaulio taurės laimėtoją – numatė ir antrą vietą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prognozei sudaryti reikėjo duomenų – laimei, jų futbolui netrūksta. Tyrėjai naudojo „GitHub“ vartotojo martj42 surinktą duomenų rinkinį, rodantį kiekvieno tarptautinio mačo rezultatus ir statistiką nuo 1872 m.

„Eksperimentavę su mūsų modelio sėkme prognozuodami 2014 ir 2018 m. pasaulio čempionatų rezultatus, nusprendėme naudoti visus tarptautinius rezultatus nuo 2002 m. pasaulio čempionato“, – pranešime spaudai paaiškino Alano Turingo instituto komanda.

„Savo treniruočių duomenyse didžiausią svarbą (svorį) teikiame pasaulio čempionato rungtynėms (o vėliau – žemyno turnyrams, atrankoms ir draugiškoms rungtynėms), taip pat daugiau reikšmės suteikiame pastarosioms rungtynėms. Taip pat pateikiame oficialų FIFA reitingą, kad pateiktume naujausią komandos veiklos įvertinimą“.

Algoritmas, pagrįstas ankstesniu modeliu, naudotu ne tarptautinėms rungtynėms, naudoja Bajeso statistiką, kad prognozuotų labiausiai tikėtiną kiekvienos rungtynės rezultatą. Išskirdama šių Pasaulio taurių duomenis, komanda išbandė savo modelio nuspėjamąsias galimybes, prašydama nuspėti jau įvykusį pasaulio čempionatą (pvz., 2018 m.), kurio nugalėtojai žinomi.

Taikę šį metodą visoms šio pasaulio taurės rungtynėms ir atlikę 100 000 modeliavimų, jie nustatė labiausiai tikėtinus šių metų FIFA Pasaulio taurės nugalėtojus.

 

„Brazilija yra didžiausia favoritė, turinti maždaug 25 % tikimybę laimėti“, – rašo jie, – „o Belgija ir Argentina taip pat yra gerai įvertintos“.

Analizė parodė, kad Brazilija greičiausiai laimės Pasaulio taurę, Belgija – antra, Argentina – trečia, Prancūzija – ketvirta, o Anglija – penkta. Toliau rikiavosi Ispanija, po jos – Nyderlandai, Danija, Portugalija ir Kroatija.

Komanda pabrėžia, kad yra ir kitų veiksnių, kurių jie negali įtraukti į savo modelius, įskaitant orą, prisitaikymą prie laiko juostų ir išskirtinius atskirų žaidėjų pasirodymus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(21)
(-9)

Komentarai ()